Verdens første børneballetkompagni fejrer 10 års jubilæum

Siden sæson 2008/09 har Det Kongelige Teaters ældste balletskoleelever optrådt for og med børn og unge i hele verden med deres helt eget kompagni. I hele november fejrer de deres 10 års jubilæum med forestillinger flere steder i landet – forestillinger som eleverne selv har skabt. Tillykke til Kompagni B!

I sæson 2008/2009 dannede Det Kongelige Teaters Balletskole og kunstnerisk leder Ann Crosset verdens første børneballetkompagni, Kompagni B. Kompagniet består af elever fra 8. og 9. klasse fra Balletskolen og er udviklet for at give inspirerende og uddannende balletoplevelser for børn i hele landet.

”Kompagni B er noget helt særligt. Det er det første og – så vidt jeg ved – stadig det eneste børneballetkompagni i verden. Det er et balletkompagni for børn, af børn og til børn.” – Ann Crosset, kunstnerisk leder af Kompagni B.

Fokus i Kompagni B har altid været 100 procent på børnene – både internt og eksternt. Gennem de sidste 10 år har Kompagni B optrådt for og med børn, og årligt givet op mod 10.000 børn og unge mulighed for at komme helt tæt på balletten og scenekunsten. Internt er det ligeledes de unge danseres eget projekt. Medlemmer af Kompagni B definerer selv kompagniets politik og værdier, foreslår og udvikler repertoire og spillesteder. Dette unikke, danske koncept har vakt stor international interesse, og Kompagni B har gennem årerne modtaget invitationer fra hele verden. Senest har kompagniet været i Grønland, hvor de optrådte flere steder i landet. I den forbindelse skabe kompagniet en forestilling sammen med de grønlandske børn til glæde, gavn og læring for alle de medvirkende.

LÆS OGSÅ:  Ultra sjælden whisky på danske hænder

”Noget af arbejdet i Kompagni B – fordi det er et balletkompagni – er at sikre at publikum kender og elsker denne kunstform lige så meget, som de selv gør. Der kan være forskellige fordomme eller idéer om, hvad ballet er, og de her børn arbejder på at vedligeholde traditionerne omkring ballet, men også videreføre ballet til næste generation og vise deres forståelse af klassisk ballet som ung danser.” – Ann Crosset, kunstnerisk leder af Kompagni B.

November står i den grad i Kompagni B’s tegn, og 10 års jubilæet vil blive fejret med flere forskellige forestillinger i hele landet. I uge 45 har de inviteret omkring 3.000 elever ind på deres hjemmebane på Gamle Scene til deres årlige teenageballet Breakfast med Bournonville, mens de i uge 48 tager til Holstebro, hvor de bl.a. skal vise en helt særlig forestilling lavet i samarbejde med lokale, unge basketballtalenter.

Har man selv lyst til at opleve, hvad de unge dansere kan og arbejder med, inviterer de alle interesserede til en gratis/åben jubilæumsforestilling lørdag den 10. november kl 11 på Gamle Scene; en forestilling som danserne – i vanlig Kompagni B stil – selv har været med til at skabe, fortolke og instruere.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)