Mens Danmarks statsminister mener, at FN’s migrationspagt er guds gave til det danske folk, advarer den verdenskendte filosof, Francis Fukuyama, mod pagtens konsekvenser. I et interview med Berlingske siger han:
”Som bekendt er migrationspagten ikke bindende, men der er en tendens til, at den slags bliver fuldstændig ignoreret af stater, der ikke giver en døjt for demokratiet, mens den bliver fulgt af stater, der som Danmark bryder sig om demokratiet. Det ender med kun at blive forpligtende for lande, der opfører sig som gode borgere. Så der er grund til at være skeptisk. Spørgsmålet om, hvor mange flygtninge man vil lukke ind, er meget komplekst og kan ikke gøres til genstand for international lovgivning. Det er det, der er humlen”.
Francis Fukuyama er ikke bleg for at indrømme, at de såkaldte populister har gode grunde til at være vrede:
”En af de legitime årsager til populistisk utilfredshed er efter min mening, at flygtninges rettigheder i Europa er blevet udvidet, men ikke af demokratisk vedtaget lovgivning. Både EU-Domstolen og den europæiske menneskerettighedsdomstol har udvidet rammeværket for, hvornår man kan sende flygtninge tilbage til deres hjemlande. De har gjort det mere vanskeligt at sende folk hjem. Det er instanser, som ikke står til demokratisk regnskab og ikke står til valg. Det er rimeligt, at den europæiske offentlighed spørger sig selv: Hvordan er vi havnet i en situation, hvor en instans, der ikke er demokratisk ansvarlig, bestemmer, hvad vi kan gøre eller ikke kan gøre?”
André Rossmann