Site icon 24NYT

Vestas i modvind

Det lød for godt til at være sandt – og det var det også. Skatteyderne og forbrugerne har igennem årene betalt et voldsomt milliardbeløb i direkte og indirekte støtte til opbygningen af den danske vindmølleindustri, herunder Vestas. Det folkelige bidrag er blevet tålt i forventning om et langsigtet afkast i form af vedvarende energi til kostpris samt et tusindtal af eksportarbejdspladser i en ny industri. De danske klimatosser har imidlertid ikke fået afkast, men tårnhøje energipriser, der vælter budgettet. Der er også stille om de grønne jobs. Man kan forgæves lede efter opgørelser over, hvor mange grønne jobs politikerne har skabt.

Det er som bekendt ikke markedskræfterne, men planøkonomisk industripolitik, illusioner om grønt erhvervseventyr og ikke mindst de skatteyderfinansierede tilskud til grønne virksomheder som Vestas og Ørsted, der driver den grønne omstilling her i landet. Andelen af erhvervsstøtten, der går til grøn omstilling, var 31 pct. i 2019. I 2021 var den 37 pct. Men trods de enorme tilskud er grønne aktier som Vestas og Ørsted siden begyndelsen af 2022 faldet.

Og nu hører vi, at Vestas fortsat taber penge på sine vindmøller. Surprise, surprise. Og hvad siger Vests CEO, Henrik Andersen til det? Jo, han håber, at ”indtjeningen langsomt vil blive bedre i den sidste del af 2023”. Altså: Ingen konkrete tiltag, kun håb om, at der i de kommende 4 måneder vil ske et mirakel og Vestas vil begynde at tjene penge.

Aktionærerne bør dog ikke være utålmodige. ”Der er nogle ordrer i vores ordrebog, som vi bare er nødt til at være tålmodige med. Vi skal eksekvere på dem, så godt vi kan. Det er lidt hårdt, men sådan er det”, siger Henrik Andersen til Børsen. Ja, man må sige, at det er synd for manden, nu hvor han har det så hårdt og gør sit bedste.

Topchefen forklarer, at Vestas skal levere på ordrer, som blev indgået for op mod flere år side til priser, der ikke stemmer overens med de kraftigt forhøjede omkostninger, der siden har givet Vestas en mavepuster. Her kunne nysgerrige aktionærer spørge om, hvordan det går med Vestas risikostyring.

Men, men. Selv om den danske vindmøllekæmpe taber penge, bør aktionærerne ikke fortvivle. Henrik Andersen er nemlig tilfreds med udviklingen i andet kvartal, hvor selskabet ifølge direktøren har taget nye skridt på vejen mod at vende underskud til overskud. Her peger han på ét vigtigt våben i kampen for at komme tilbage til sorte tal: prisen på Vestas vindmøller skal skrues op. Det er altså smart. Det er ikke for ingenting, at han modtager sin millionstore månedsgage og bonus.

Vestas kæmper fortsat for overhovedet at kunne komme til at tjene penge på at producere og installere sine vindmøller”, fortsætter Henrik Andersen. Det er et godt tegn, at hans kampvilje er intakt.

Der er en stor sandsynlighed for, at vi kan komme til at ende med sorte tal sidst på året, men det kræver, at alle gør det, der er planen, og at vi ikke bliver ramt af forskellige ting, som pludselig kan komme overraskende”, siger han. Ja, det er ikke nemt at være CEO for Vestas – man kan jo nemt blive overrasket af forskellige ting.

Midt i miseren glemmer Henrik Andersen ikke sine 20.000 ansatte: “Hvis vi rammer et sort tal, så vil det vække en ganske stor begejstring i Vestas, fordi det har vi arbejdet hårdt på, og det har vi fuldt fokus på,” siger han. Klart. Det er vigtigt at skabe begejstring hos de mange ansatte, der har arbejdet hårdt på at skabe et nyt millionunderskud.

Herfra ønsker vi både Henrik Andersen og hans 20.000 ansatte god vind fremover. Det bliver der rigtig meget brug for.

André Rossmann

 

Exit mobile version