Vi låner 600 mia. kr. mere i realkreditlån end tidligere

I en ny undersøgelse fra Lånio.dk ses en markant udvikling i danskernes lånevaner. På bare 10 år har vi lånt hele 600 mia. kr. mere i realkreditlån, end vi gjorde i 2008. Realkreditlånets udvikling viser også en tydelig popularitet i variable lån, selvom det fastforrentede lån har den billigste rente nogensinde.

Lånio.dk har undersøgt realkreditlånets udvikling de sidste 10 år og sammenlignet udviklingen med de tilsvarende udlånsrenter fra samme periode. Der ses en markant ændring i danskernes lånevaner, da renterne er faldet med over halvdelen af, hvad de var for et årti siden.

F2- til F5-lån er steget med 276%

Danskerne låner flere og flere penge, og det har især betydet, at F2- til F5-lånene er blevet populære. Af de 600 mia. kr., som danskerne låner mere end i 2008, er 550 mia. af dem kommet fra disse lån. Populariteten kommer som et resultat af renteudviklingen, der er sket på variable flekslån. I forhold til renten på omkring 5% i 2008 er renten nu i 2018 nede på 0,5%. Lånio.dk konkluderer, at lånene er blevet så attraktive, da genforhandling af lån hvert femte år passer danskerne godt, hvis de ved indkomsten skulle fortsætte uændret.

Overordnet set har stigningen af F2- til F5-lånene haft den betydning, at knap en tredjedel af lånebeløbene kommer fra fastforrentede lån. Selvom renten også er faldet markant på fastforrentede lån, er variable lån stadig mere attraktive pga. deres renter. Danskerne vil hellere have en lav rente lige nu, end en sikker fast rente på sigt. Et fastforrentet lån tiltrækker os ikke så meget som før, da tilbagebetalingen for det meste vil være dyrere end i et variabelt lån. 

LÆS OGSÅ:  Politiet advarer om særlig form for snyd i julen

Danskerne fravælger renteloftet

Som det måske kan have sagt sig selv, låner danskerne ikke rigtig længere fleksible lån med renteloft. Renterne på de fleksible lån er faldet så længe, at vi ikke gider tilføje renteloft på vores lån. Renteloftet er derfor mere en udgift end en sikring i et faldende rentemarked. Det har betydet en nedgang på 78% i forhold til 2008. Lånere med ramt renteloft er der derfor også blevet færre af. Lånebeløbet er faldet med hele 99,9% de sidste 10 år. Men skulle renterne begynde at stige, kan tilføjelsen af renteloft blive populært igen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)