Viceambassadør: Politiken bringer fake news om Israel

Af Israels viceambassadør i Danmark, David Antebi

8. februar 2021 trykte Politiken et indlæg der indeholdt falske udsagn og kraftigt kritiserede Israels vaccinestrategi – ambassadens officielle svar nægtede Politiken i første omgang at bringe.

I modsætning til hvad der den 8. februar 2021 blev hævdet i et indlæg i Politiken, så har Israel allerede vaccineret alle folk i fængsler, inklusiv palæstinensiske fanger. Der har ikke været et race- og/eller nationalitetskrav, hvilket ellers også hævdes i det omtalte indlæg. Vi lever så sandelig i æraen for ”fake news”.

Det er blevet utrolig nemt at bidrage til denne cyklus af falske informationer, og man kan sågar også få det offentliggjort i en ellers seriøs avis som Politiken. Sådanne åbenlyse løgne skaber et negativt billede af Israel, i stedet for at man opfordrer til mere samarbejde.

Lad os starte med nogle af de fakta som helt bevidst udelades

Det palæstinensiske selvstyre og dets sundhedsminister bekræftede i begyndelsen af denne måned, at Ramallah havde sikret sig en levering af omkring 10.000 corona-vacciner. Det har været kendt i flere måneder at Selvstyret har forhandlet med forskellige udbydere og internationale organisationer for at sikre sig vaccinerne. I december 2020 annoncerede Selvstyret at indkøbet af 4 millioner vacciner fra russerne var sikret, svarede til 70% af den palæstinensiske befolkning.

Israel har intet gjort for at fohindre denne proces. I stedet har man sågar tilbudt flere gange at hjælpe med logistikken til udrulningen af de palæstinensiske vacciner, hvilket også inkluderer tusindvis af vacciner fra Rusland, som Selvstyret også har annonceret, at de besidder. Ydermere skal det bemærkes, as Israel løbende har overført kritisk medicinsk udstyr til Vestbredden og Gaza. Palæstinensisk sundhedspersonale er blevet vejledt af israelske læger. Dette er sket på trods af en løbende strøm af raketter affyret fra Gaza mod Israel fra terrorister uden nogen form for omtanke for den israelske civilbefolkning.

Palæstinensiske patienter er også fortsat med at komme til Israel for at modtage kritisk medicinsk behandling. Den mest prominente har været den kendte palæstinensiske leder Saeb Erekat, der uden nogen form for betingelser fik livsvigtig behandling på Hadassah-hospitalet i Jerusalem.

Selvstyret har ansvaret ifølge Oslo-aftalerne

Det er udelukkende Selvstyret, der har ansvaret for sundhedssektoren i deres eget område. Ifølge Oslo-aftalerne og andre indgåede aftaler mellem Israel og Selvstyret, som er internationalt anerkendte (også i Danmark og i EU), hører civil administration, inklusiv sundhedssektoren, udelukkende under Selvstyret. Dette arbejder ikke altid for de bedste løsninger for dets befolkning, men  i stedet ofte, hvad der er politisk opportunt for dem.

Det er faktisk rigtigt, at der er tale om manglende politisk vilje, som indlægget i Politiken påstod, men det er fra Selvstyret. I flere måneder forsøgte Selvstyret at nægte palæstinensere at modtage medicinsk behandling i Israel, udelukkende af politiske grunde, da al samarbejde med Israel blev suspenderet.

Selvstyret nægtede at modtage udstyr

Selvstyret har også nægtet at modtage udstyr på vej til dets befolkning, da et fly fra Emiraterne landede i Israel i juni 2020. Endelig skal det også nævnes at Selvstyret gennem flere måneder af politiske grunde har nægtet at modtage millioner af Euro i skattebetalinger fra Israel, hvilket ellers normalt overføres hver måned, hvilket har ledt til endnu mere lidelse blandt dets egen befolkning og noget som også har forværret COVID-krisen. Denne store sum penge kunne have været blevet brugt for længe siden til at indkøbe endnu flere vacciner.

Selvstyret er klar over dets egen fiasko og i lyset af den stigende kritik fra den palæstinensiske befolkning, er der blevet startet en klassisk smædekampagne mod Israel, hvor det omtalte indlæg om Israel er et glimrende eksempel. Det inkluderer desværre, som altid, uhyrlige anklager om racediskrimination mod Israel.

Faktum er at Israel har vaccineret titusinder af palæstinensere i Øst-Jerusalem, hvor de fleste af dem ikke er israelske statsborgere. Israel har sågar også doneret 5.000 vacciner til sundhedspersonale fra Selvstyret, en humanitær gestus. Israel er det første og indtil nu eneste land der har gjort dette i verden. Derudover tilbyder Israel vacciner til palæstineniske arbejdere, som, selvom de hører under Selvstyret, arbejder i Israel.