Vil EU vælge USAs eller Kinas side?

Både i Storbritannien og Tyskland diskuterer man aktuelt, om man skal forbyde Huawei fra 5G-netværket ud fra samme bekymring, som amerikanerne har, om at det åbner en bagdør for kinesisk spionage.

Men Angela Merkel advarer mod at forsøge at afskære kineserne og “se Kina som en trussel, bare fordi de er økonomisk succesfulde“.

Og løsningen er i hvert fald ikke at stoppe samarbejdet med kineserne: “Efter min mening kan komplet isolation fra Kina ikke være svaret“, sagde Angela Merkel til Financial Times.

Merkel glemmer blot, at Kinas økonomiske succes skyldes urent trav.

Den skyldes, at Kina på groveste vis har udnyttet sit medlemskab af WTO til at berige sig på bekostning af alle andre. At Kinas handel med resten af verden foregår på Kinas betingelser. At Kina stjæler intellektuelle rettigheder. At Kina er protektionistisk over for vestlige virksomheder. Og at Kina forsøger at dominere naboer gennem investeringer og handel.

Rivaliseringen mellem USA og Kina vil fortsætte i mange år fremover. Om EU vil vælge USAs eller Kinas  side, kan kun fremtiden vise. Læs mere her.