Virksomhederne vil ikke have unge med faglært uddannelse

Mens virksomhederne skriger på arbejdskraft, parkeres 5-6.000 af unge med en faglært uddannelse som for eksempel murer eller tømrer årligt på sidelinjen i skolepraktik i stedet for i en rigtig virksomhed. Og værre endnu: Rigtig mange unge taber motivationen og dropper ud af uddannelsesforløbet, fordi virksomhederne ikke formår at tilbyde tilstrækkeligt med attraktive lærepladser, skriver Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, i Børsen.

”Sådan har det været i 20 år, og nu står virksomhederne igen og skriger på faglært arbejdskraft. Men man ligger, som man har redt. Virksomhederne har i årtier forsømt at uddanne deres egen arbejdskraft og forsøger nu at få politikerne til at åbne sluserne for billige udenlandsk arbejdskraft som et plaster på såret.

De seneste historier om mangel på arbejdskraft handler om, at der nu også er mangel på lærlinge. Det er en absurd påstand. Lige nu står der mere end 15.600 unge og søger en praktikplads. Inden for murerfaget søger 424 unge, mens tallet er mere end fire gange så højt inden for tømrerfaget, hvor 1835 unge søger en læreplads.

Den generelle klynk om mangel på arbejdskraft bør vi ikke lægge ører til. Vi skal i stedet kræve, at virksomhederne tager et større ansvar ved at oprette mange flere lærepladser”.