Voldsom vækst i bøvl og bureaukrati

En ny undersøgelse fra Lederne viser, at bøvl og bureaukratiet er vokset betydeligt alene de seneste to år, skriver Berlingske.

”Der har ellers ikke manglet løfter om at barbere ned på kontrol og bureaukrati fra skiftende regeringer. Socialdemokratiet har længe haft det som en mærkesag at ville kontrollere mindre og stille færre krav om dokumentation.

Også den tidligere Løkke-regering ville bureaukratiet til livs. I 2018 lancerede den en afbureaukratiseringsreform. Den skulle ifølge daværende innovationsminister Sophie Løhde (V) ’luge ud i bøvl og bureaukrati’ og give medarbejderne mere tid til borgerne.

Der har været mange skåltaler om mindre bureaukrati og færre krav om dokumentation. Men virkeligheden er en anden”.

24NYT: Trods talrige tiltag, der har haft til hensigt at afbureaukratisere, stiger omfanget af lovgivning i Danmark ufortrødent. Alle regeringer de seneste 30 år har forsøgt sig med afbureaukratiseringsreformer, men de har alle fejlet.

Rapporter fra OECD viser, at Danmark ligger i den tunge ende, når det gælder bøvl og byrder i nye love, regler og bestemmelser.

Ifølge Cepos er den samlede regelmængde i gældende love og bekendtgørelser steget med 187 pct. fra 1989 til 2018.

Forskning fra USA viser, at 1 pct. stigning i regelmængden koster mellem 0,4 og 0,7 pct. vækst i bnp.

Hvad har en gennemsnitlig vækst i regelmængden på 3,6 pct. om året igennem 30 år kostet danskerne? Svaret blafrer i vinden.