”Working poor” i kraftig vækst i Danmark

Store grupper af medarbejdere i flere vestlige lande, bl.a. Tyskland, er i dag ”working poor” – de er i job, men tjener så lidt, at de vanskeligt kan forsørge en familie.

Mange er på deltid, vikarer eller ansat i såkaldte minijob. De skal have 2-3 job for at forsørge familien, og de må tage til takke med lav løn, deltid, løse ansættelser og dårlige arbejdsforhold uden sundhedsforsikringer, pension mv. Denne udvikling er også på vej til Danmark.

Jobfesten, der har varet i over fem år, har givet en fremgang i beskæftigelsen på 225.000 personer, så der ved udgangen af 2018 var knap 2.768.000 lønmodtagere i Danmark, skriver Berlingske. Men omkring 36 pct. af jobfremgangen er deltid, primært i servicebranchen. Det er en branche, som har svært ved at skabe job, hvor medarbejderne kan forsørge en hel familie.

Det store antal deltidsbeskæftigede kan ses som udtryk for, at det er blevet sværere at finde fuldtidsjob. Flere af de studerende, ældre, personer i fleksjob, indvandrere og personer over 65 år, som arbejder på nedsat tid, vil sikkert gerne på fuld tid, men kan ikke finde fuldtidsbeskæftigelse.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)