Investorernes tab på de grønne investeringer er efterhånden blevet så store, at nu går det ikke længere med at skjule sandheden. Og den er grim.
Over hele verden flygter investorerne fra grønne klimainvesteringer. I Danmark vælter det ind med historier om kuldsejlede grønne projekter, herunder de to urentable energiøer og batterieventyret Northvolt i Nordsverige, hvor ATP har over 2 mia. kr. i klemme. Ørsted har trukket sig ud af tre projekter målrettet produktionen af grønt brændstof til skibe og biler, fordi projekterne er urentable. Billedet i den globale grønne branche præges i øjeblikket af lukninger, aflysninger og konkurser.
Investorerne er skræmte over de bratte kursfald, man har set blandt de grønne aktier siden 2022. Vestas har f.eks. tabt ca. 40 pct. af sin værdi i år og ligger nu på det laveste kursniveau i fire år.
Så tidligt som i 2020 advarede prof. Peter Løchte Jørgensen og prof. Michael Svarer om, at de såkaldte ”ansvarlige” investeringer kan øge risikoen for lavere afkast. Det var dog samtlige danske klimatosser ligeglade med.
ATP og pensionsselskabernes lobbyist, Forsikring & Pension, har i flere år ført sig frem med deres grønne aktivisme og lokket danskerne til det grønne casino. Det har kostet danskernes pensionsopsparinger dyrt.
Hverken på Børsen eller på Berlingske har man haft mod til at afsløre den grønne branches store fupnummer. Begge medier har udbasuneret de grønne investeringer som Danmarks næste milliardeventyr. Både på Berlingske og på Børsen er objektivitet blevet afløst af politisk korrekthed og grøn aktivisme.
Men nu, hvor de store tab på de grønne investeringer ikke kan skjules mere, tager Børsen og Berlingske pludselig bladet fra munden.
”Velkommen til den grønne realisme – ikke alt grønt er af guld”, skriver cheføkonom, Steen Bocian, i Børsen. ”Man må være dybt forarget over, at ATP, F&P og energilobbyisterne i Green Power Denmark ikke har et svar på den grønne modvind”, skriver Thomas Bernt Henriksen i Berlingske.
Når Bocian og Henriksen i flere år har været tavse om de tabsgivende grønne investeringer, skyldes det ganske enkelt, at Børsen og Berlingske, der begge modtager mediestøtte, er i lommen på den politiske og økonomiske magtelite. I sagens natur kan de derfor ikke agere borgernes kritiske vagthund.
Til forskel fra de statsbetalte medier har 24NYT advaret om de risikofyldte grønne investeringer ved flere lejligheder, f.eks. her og her. Det kunne vi nemlig godt, fordi vi er et frit og uafhængigt medie.
Ved håndvasken er der en kø, der er megalang. Det er den, fordi de mange udspekulerede banditter i habitter i den danske finanssektor og deres medløbere i de statskontrollerede danske medier er ved at løbe fra ansvaret for vildledende markedsføring og tabsgivende klimainvesteringer. Imens betaler klimatossede småinvestorer en høj pris for deres egen dumhed.
André Rossmann