Site icon 24NYT

Coronavirus: EU falder fra hinanden

I de seneste uger har EU-lande lukket deres grænser, forbudt eksport af kritiske forsyninger og tilbageholdt humanitær bistand. På billedet kører lastbiler mod den østrig-ungarnske grænseovergang ved Nickelsdorf i Østrig den 18. marts 2020. (Foto: Thomas Kronsteiner/Getty Images)

Af Soeren Kern – Oprindeligt udgivet af Gatestone Institute.

I takt med corona-pandemiens hærgen i Europa – hvor mere end 250.000 nu er blevet diagnostiseret med COVID-19 og 15.000 er døde – smuldrer EU’s grundpiller nu én for én.

EU’s medlemslande står over for en essentiel trussel, men i stedet for at stå sammen og imødegå pandemien som en samlet blok vender landene intuitivt tilbage til at forfølge nationale interesser. Efter de europæiske lederes årelange kritik af den amerikanske præsident Donald Trumps forfølgelse af en “Amerika First”-politik, går de selv tilbage til selvsamme nationalisme, som de offentligt har taget afstand fra.

Europæerne har, lige siden truslen fra coronavirus blev dagsordensættende, kun i ringe omfang udvist den ophøjede indbyrdes solidaritet, som igennem årtier er blevet solgt til resten af verden som EU’s fundament. EU’s særlige kendetegn som en blød magt, der siges at være en model for en post-national verdensorden, har vist sig at være et luftkastel.

I de seneste uger har EU-lande lukket deres grænser, forbudt eksport af kritiske forsyninger og tilbageholdt humanitær bistand. Den Europæiske Centralbank, der er garant for EU’s indre marked, har behandlet eurozonens trediestørste økonomi, Italien, med hidtil uset foragt i nødens stund. De EU-lande, der er hårdest ramt af pandemien – Italien og Spanien – er af de andre lande blevet ladt i stikken og må klare sig igennem på egen hånd.

Frøet til den europæiske union blev plantet i ruinerne af Den Anden Verdenskrig. I maj 1949 proklamerede en af EU’s grundlæggere, Robert Schuman, frimodigt skabelsen af en ny verdensorden:

“Vi udfører et stort eksperiment; opfyldelsen af den tusind år gamle tilbagevendende drøm, som de europæiske befolkninger har haft, om at skabe en fælles organisation for at bringe krige til ophør og garantere evig fred.”

Halvfjerds år efter EU’s grundlæggelse er unionen lige nu ved at gå i opløsning – i løbet af få uger. Når støver har lagt sig efter corona-pandemien vil EU’s institutioner sandsynligvis fortsætte som før. De europæiske eliter har investeret for megen politisk og økonomisk kapital i det europæiske projekt til, at de kan handle anderledes. EU’s tiltrækning for sine egne borgere som en post-national model vil dog være forbi.

Blandt den seneste tids eksempler på ensidig forfølgelse af nationale interesser hos europæiske ledere, hvoraf mange offentligt går ind for globalisme, men i desperate tider favner nationalisme, er:

I mellemtiden viste en landsdækkende meningsmåling i Italien, der blev offentliggjort den 18. marts, at 88% af italienerne mener, at EU ikke hjælper deres land. Kun 4% mener det modsatte, mens 8% ikke tager stilling. Mere end to trediedele (67%) af italienerne sagde, at de mener, at det er en ulempe for deres land at være medlem af EU.

I en artikel med titlen “Coronavirus truer det europæiske sammenhold” bemærker den politiske kommentator Bill Wirtz fra Luxemborg:

“I takt med at coronavirussen spreder sig, lukker schengen-landene deres egne grænser. Hvad enten de gør det, fordi de mener, at en koordineret europæisk reaktion ville være utilstrækkelig, eller fordi de mener, at deres egne vælgere er skeptiske – det er irrelevant nu. Alene den kendsgerning, at der igen er grænser i Europa, er en fiasko for integriteten af schengen-aftalen om åbne grænser….

“Der er ikke en koordineret reaktion fra EU på krisen, og eftersom der ikke er lydhørhed over for anbefalingerne, har EU en tillidskrise. På unions-niveau er der ingen reaktion på krisen, testninger eller forskning. Hvad værre er, så er EU-institutionerne tilskuere til en krig mellem landene, der forsøger at begrænse eksporten af medicinske forsyninger for at beholde dem selv. I disse krisetider har EU vist sin reelle indflydelse og kapacitet, og den er meget lille.

“Som det ser ud nu, skal landene håndtere en krise med mangel på hospitalssenge, medicinsk udstyr og ressourcer generelt. Hvis virusudbruddet nogensinde bliver mindre end nu, og der bliver draget den konklusion, at EU var en magtesløs tilskuer i orkanens øje (hvad de var), så vil det blive vanskeligt at genskabe schengen-aftalen og Europas åbne grænser.”

Den politiske redaktør Darren McCaffrey fra nyhedskanalen Euronews i Frankrig skriver:

“I de seneste uger er solidariteten faldet sammen i blokken. Landene er begyndt at indføre grænsekontrol mod nabolande i EU, og selv Tyskland har taget skridt til at styre bevægelserne af personer, der rejser ind eller ud af deres territorium.

“I tirsdags var der en 35 km lang kø ved den polsk-tyske grænse, hvor hundreder af europæere – lettere, estere og litauere – sad fast i lastbiler, biler og busser.

“Mens EU skal tage forholdsregler for at forhindre spredning af sygdommen, er mange bekymrede for EU’s grundlag og fire frihedsrettigheder [den frie bevægelighed for varer, tjenester, penge og mennesker].

“Hvad er EU, hvis unionens egne borgere ikke kan bevæge sig frit? Hvad er det indre marked, hvis varer ikke uhindret kan krydse Europas grænser?”

I en artikel med titlen “Nationen først: EU slås for sin relevans i kampen mod coronavirus” bemærker den tyske avis Der Spiegel:

“Efterhånden som pandemien får tag i Europa, viser den årtier gamle union sine svagheder. Hvor EU formåede at overleve Brexit og eurokrisen, kan coronakrisen vise sig at være en uovervindelig udfordring.

“I stedet for at forsøge at komme med fælles løsninger er Europa blevet balkaniseret og er gået tilbage til nationale løsninger. I stedet for at hjælpe hinanden hamstrer EU-landene ansigtsmasker, lige som paniske europæere hamstrer toiletpapir. Nogle EU-landes tidlige beslutninger om ikke at eksportere medicinsk udstyr til Italien – det EU-land, der foreløbigt er blevet hårdest ramt af pandemien – har endda overskygget den mangel på europæisk solidaritet, som den ungarnske premierminister Viktor Orban har udvist under flygtningekrisen.

“Europæerne er endda splittede i spørgsmålet om, hvordan vi bekæmper virussen. Mens Tyskland er ivrig efter at forhindre så mange som muligt i at få virussen og blive smittet, ønsker Holland at lade så mange raske mennesker som muligt overvinde COVID-19 og derved blive immune. Signalet er tydeligt: Når det bliver alvor, tænker ethvert medlemsland stadig på sig selv først – selv 60 år efter grundlæggelsen af fællesskabet.”

Soeren Kern er Senior Fellow hos Gatestone Institute i New York.

Exit mobile version
Click to listen highlighted text!