I dansk selvforståelse er Danmark ”en lille åben økonomi”. Udtrykket, som gentages her i landet ad nauseam, skal signalere, at vi tager med åbne arme imod alle, som vil interagere med os på alle områder.
Hver uge bringer medierne indlæg fra politikere, embedsmænd, brancheorganisationsfolk mv. om, at Danmark bør satse på at tiltrække de mest talentfulde internationale medarbejdere. Rationalet er, at lande og regioner verden over er i skarp konkurrence om at tiltrække de klogeste hoveder og hænder. Hvis danske virksomheder skal klare sig i den internationale konkurrence og fortsætte med at levere produkter i verdensklasse, så skal de have adgang til de dygtigste talenter fra hele verden.
Sandheden er imidlertid, at udenlandske talenter ikke er velkomne i Danmark, og at danskerne helst vil være fri for udlændinge, både på arbejde og i fritiden.
Den danske xenofobi er verdensberømt. Det bekræfter bl.a. den seneste rapport fra World Economic Forum, der peger på, at Danmark ligger som nummer 105 ud af 140 lande, når det gælder evnen til at tiltrække udenlandske specialister.
Undersøgelser viser også, at Danmark er helt i bund, når det kommer til at hive udenlandske kompetencer ind i bestyrelse eller direktion. I 2015 var kun 12 pct. af bestyrelsesposterne i børsnoterede danske selskaber besat af udlændinge. I Tyskland var tallet 30 pct., i Frankrig 27 pct. og i Storbritannien 52 pct. I 2018 havde kun 13 pct. af Danmarks 1.000 største virksomheder en udenlandsk topleder.
Årsagen til det lave antal udlændinge i danske direktioner er dansk provinsionalisme og xenofobi, som Berlingske rammende har illustreret i en artikel om den store udskiftning i den allerøverste ledelse i Danske Bank.
Den store andel af udlændinge i Danske Banks direktion skaber nemlig dyb bekymring i den danske finansverden. Berlingske har de senere uger talt med en lang række kilder med stor indsigt i finansverdenen, herunder tidligere og nuværende højtplacerede ansatte i Danske Bank. De fortæller samstemmende en historie om banken, som Berlingske kalder ”alvorlig”.
”Andelen af udlændinge i Danske Banks direktion er 75 pct. Det betyder, at Danske Bank risikerer at miste det særlige kendskab til kulturen og kunderne. Erfaring med international bankdrift på højeste niveau og viden om udenlandske markeder, som Danske Bank opererer på, er ikke nok. Man kan ikke have tillid til udlændinge, der ikke har været i banken gennem længere tid. Når der er så mange udlændinge i Danske Banks direktion, risikerer den ikke at længere at forstå det danske samfund, den er del af. Der er ikke er samme indarbejdelse af den danske kultur ”, siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Flemming Poulfelt, professor emeritus i ledelse ved CBS vurderer, at den kraftige udskiftning i Danske Banks topledelse betyder, at Danske Bank i dag mangler kulturbærere i toppen af banken. ”Jo flere udlændinge, der sidder i Danske Banks direktion, desto større risiko er der for, at man overser de positive nationale elementer, der er i kulturen i banken, og dermed ødelægger noget”, siger Flemming Poulfelt.
Kulturbærere må i Poulfelts optik være alle de mange direktionsmedlemmer i Danske Bank, som med afsæt i de ”positive danske elementer i bankens kultur” har hvidvasket 1.500 mia. kr. i perioden 2007-2015.
En anden højtplaceret person siger: ”Problemet er, at det kan godt være, at Danske Bank kan få en ny CEO uden erfaring fra dansk bankvæsen, men det er stadigvæk en udfordring, at man ikke har nogen, der har en kulturel forståelse for, hvordan den nordiske banksektor skal drives. Med fem nationaliteter i direktionen og nøgleinfrastukturen med hollændere og tyskere er det high risk”.
Ikke engang underforstået, men skåret direkte ud i pap: Udenlandske nøglemedarbejdere er high risk.
Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen er enig: ”For lidt anciennitet betyde, at ledelsen risikerer at træffe skæve beslutninger, som ikke harmonerer med resten af organisationen”.
Karsten Dybvad, der kom til Danske Bank som oprydder efter bankens hvidvaskesag, synger den samme sang. ”Man kan så spørge, om Danske Bank risikerer at blive en bank, der ikke længere forstår det samfund, den er en del af, og den særlige rolle, vi forventes at spille, når så mange direktører er rekrutteret uden for Norden”, siger han.
Danske Bank er en af de absolutte kronjuveler i dansk erhvervsliv. Banken har afgørende betydning, både fordi den er en stor og vigtig del af vækst og beskæftigelse i landet, men også fordi den er helt afgørende for den finansielle stabilitet i Danmark. Hvis Danske Bank vælter, vælter Danmark, konkluderer Berlingske.
Underforstået: En alt for stor andel udlændinge i Danske Banks direktion udgør et risikoelement, fordi det kan resultere i, at banken går konkurs, hvilket kan få enorme og fuldstændigt uoverskuelige konsekvenser for dansk økonomi.
Men ellers er Danmark naturligvis ”en lille åben økonomi”, som tager med åbne arme imod alle de udlændinge, som vil handle med os, og som vil arbejde i Danmark.