America, I Feel Pretty, Tonight, Maria og Somewhere. Alle de udødelige hits kan nu opleves i Operaen, når Det Kongelige Teaters pragtopsætning af Bernsteins musicalklassiker West Side Story får premiere.
Shakespeares tragiske kærlighedshistorie om Romeo og Julie inspirerede Leonard Bernstein og tekstforfatteren Stephen Sondheim til fortællingen om de elskende, Tony og Maria, og de to rivaliserende bander, Jets og Sharks, i 50’ernes New York. Den ikoniske musical West Side Story er med sit mix af symfoniske klange og jazzede og latinamerikanske rytmer en genial musikalsk fusion. Det Kongelige Teaters version af West Side Story viser alt dét som teatret kan: musik, dans, skuespil, sang, stor scenografi og stemningsfuld lyssætning i smuk forening.
Eviggyldig fortælling om tolerance
Det Kongelige Teaters husinstruktør, Thomas Bendixen, iscenesætter en tempofyldt pragtopsætning, hvor musikken og dansen er de primære medfortællende og dramatiske elementer. Bendixen har haft West Side Story tæt inde på livet gennem hele sin karriere. Han medvirkede selv i forestillingen som danser for første gang i 1989 og har efterfølgende spillet med i flere opsætninger af musicalen bl.a. hos Den Jyske Opera og på Det Ny Teater.
For Bendixen er musicalen en fantastisk fortælling om tolerance: “West Side Story er en forestilling om liv og død, der er lige så aktuel i dag, som den var tilbage i 1950’erne. I enhver storby finder man den dag i dag en gruppe unge, for hvem gaden er deres liv, som med de rivaliserende Jets og Sharks. De to hovedkarakterer, Tony og Maria, skal lære os alle sammen at elske og at være tolerante for det fremmede, og det vi ikke kender,” fortæller Thomas Bendixen.
På scenen bliver mere end 30 syngende og dansende medvirkende akkompagneret af Det Kongelige Kapel. Den unge Reumert Talentpris-belønnede musicalperformer, Søren Torpegaard Lund, er Tony, mens det norske musicaltalent, Astrid Giske, kan opleves i rollen som Maria. Desuden indtager Julie Steincke rollen som Anita, og blandt de medvirkende er også Peter Oliver Hansen, Josephine Raahauge, Steen Stig Lommer.
Et musikalsk overflødighedshorn
Musikken i West Side Story er en unik blanding af forskellige stilarter. Jazz, klassiske toner og mambo flettes sammen og går op i en højere enhed, der skaber det særegne soundtrack til musicalen. Musikken fremstår både meget enkel og iørefaldende, men den er samtidig kompleks og passer på den måde perfekt til de mange nuancer i fortællingen og karaktererne. For West Side Story er fuld af konflikter om forbudt kærlighed, rivaliserende bander, indvandring og besværlige familierelationer.
Det Kongelige Teaters opsætning af West Side Story benytter en orkesterbesætning på hele 33 musikere fra Det Kongelige Kapel m.fl. Da musikken er så vigtig for fortællingen, placeres orkestret helt i centrum af forestillingen. Musikerne er på scenen hele tiden og spiller fra en enorm sceneelevator, der kører dem op og ned, mens de spiller.
Dansen siger det hele
Den originale koreografi i West Side Story er skabt af koreografen Jerome Robbins. Han var med til at sørge for, at West Side Story ikke bare satte nye grænser for, hvad en musical kan handle om, og hvordan den kan lyde, han brugte også dansen på en helt ny måde.
Dansen er nemlig drivkraften i fortællingen. Alle bevægelser skaber en reference til virkelighedens baggårde, og det er blot én af årsagerne til musicalens enorme popularitet. Yndefulde ballettrin og jazzens temperament blandes med knips, fodgængeres cool gangarter og bevægelser fra New Yorks gader.
Den koreografi, som man vil kunne opleve i Operaen til West Side Story, bliver skabt af koreografen Miles Hoare, der også skabte koreografien til Matilda the Musical på Det Kongelige Teater i sæson 2021/2022.
Kærligheden i et råt univers
West Side Story foregår i baggårdene i New York. Det er et miljø med mørke kældre og rå mursten, men i Operaen giver scenografien plads til kærligheden og den stærke romance mellem de to hovedpersoner. I denne opsætning af West Side Story vælger det kunstneriske hold og scenograf Palle Steen Christensen at lade teenageforelskelsen sprudle for fuld udblæsning.
“Vi vil gerne have, at publikum oplever det som en rutsjebanetur med sommerfugle i maven, og at de får mindelser om en stormfuld forelskelse, som de selv har oplevet.” fortæller Palle Steen Christensen.
West Side Story – banebrydende gennem 65 år
Den 26. september 2022 er det præcis 65 år siden, at West Side Story havde verdenspremiere på Winter Garden Theatre på Broadway og vendte hele musicalgenren på hovedet. Men historien om den evigt populære musical starter tilbage i 1947, hvor koreografen Jerome Robbins fik idéen om at lave en musikalsk udgave af Shakespeares Romeo og Julie og præsenterede den for komponisten Leonard Bernstein og dramatikeren Arthur Laurents.
Plottet skulle tage udgangspunkt i modsætningerne mellem en irsk-katolsk og en jødisk familie på Lower East Side på Manhattan. Første udkast til West Side Story havde altså sjovt nok titlen East Side Story, men da de tre fandt ud af, at temaet allerede var kendt fra andre teaterstykker, blev projektet skrinlagt i nogle år.
I 1956 mødtes Laurents og Bernstein igen og blev enige om at genoplive idéen, men med to bander i hovedrollerne. I de år begyndte historier om opgør mellem ungdomsbander at komme på de amerikanske avisforsider, og idéen om en musikalsk konflikt mellem banderne Jets og Sharks var født. En ung Stephen Sondheim, i dag kendt som musicalgenrens vel nok dygtigste tekstforfatter, blev koblet på, og drømmeholdet bag West Side Story var klar.
Den voldelige handling forargede i første omgang, men siden har både publikum og anmeldere verden over været begejstret for det storslåede kærlighedsdrama, de imponerende dansetrin og den iørefaldende musik. Det Kongelige Teater ser frem til at præsentere braget fra det vestlige New York i Operaen midt i København.