Site icon 24NYT

Et fint besøg Danmark helst ville være foruden

Donald Trumps kommende besøg i Danmark har affødt vidt forskellige reaktioner herhjemme, herunder ganske forventeligt planer om demonstrationer mod præsidenten, som bl.a. SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, og Alternativets Uffe Elbæk, vil deltage i.

Det store flertal af danskerne vil glæde sig over besøget”, skriver Jyllands-Posten velvidende om, at såvel den danske befolkning som det officielle Danmark tager afstand fra USA’s præsident. Danmarks tidligere udenrigsminister, Anders Samuelsen, har i sin tid skåret det ud i pap: ”Danmark er allieret med USA, men ikke med USA’s præsident”. På begge fløje på Christiansborg er man imod Donald Trump og hans nationalkonservative dagsorden. Kun 8 pct. af danskerne og kun 11 pct. af de konservative vælgere synes, at Donald Trump er en god præsident for USA.

Mette F. har for nylig udtalt, at ”USA er Danmarks vigtigste og stærkeste allierede i NATO. Vores soldater står skulder ved skulder i verdens brændpunkter og i forsvaret for Europas sikkerhed”. Men det, der i 60-70 år reelt er gået som en rød tråd gennem dansk historie, er en dybt usolidarisk politik vendt mod det USA, som er ultimativ garant for dansk sikkerhed.

Donald Trump kunne derfor passende spørge Mette F., hvorfor Danmark i modsætning til f.eks. Polen ikke lever op til sin forpligtelse om at bidrage med 2 pct. af BNP til NATO, hvorfor Danmark altid står klar til at underløbe USA , samt hvorfor Danmark i modsætning til USA altid stemmer for Israel-kritiske FN-resolutioner.

Donald Trump kunne også passende bede Mette F. om en kæmpe undskyldning for, at danske politikere og medier har tilsvinet ham lige siden hans indsættelse i januar 2017.

I anledning af præsidentens besøg skriver tredjerangsjournalisten Adam Holm i dagens Berlingske: ”Bare det officielle Danmark ville sige til Trump, at aldrig har den frie verden været anført af en mindre inspirerende og retsindet leder. Trump er antitesen af alt det positive, som kampen om en liberal verdensorden indebærer. Han lyver om sine egne løgne. Han er ikke lykkedes med noget som hest i sin embedsperiode. Hvis USA har været en global politimand i 70 år, er det nu i Trumps skikkelse en vrængende og lunefuld gadepanser, som har sat sig ud over de gældende regler og normer”.

Adam Holm væmmes ved, at Donald Trump ”trykker hænder med Saudi-Arabiens morderiske kronprins Mohammed bin-Salman, som slår dissidenter ihjel”. Han har fortrængt, at Danmark har et profitabelt handelssamarbejde med en lang række tyranniske regimer, inklusive Tyrkiet og Saudi-Arabien. I 2016 deltog kronprinsparret således i et erhvervsfremstød i Saudi-Arabien. Blandt virksomheder, der er til stede på det saudiarabiske marked, er Arla, Grundfos og Novo Nordisk. De skilter ellers alle med deres CSR. I den snusfornuftige kræmmernation Danmark sætter man sig traditionen tro på den høje moralske hest for derefter at erkende, at eksportordrer vejer tungere end idealisme og menneskerettigheder. Intet under, at Cordua & Steno kalder Danmark ”et lille venligt luderland”.

Ikke engang i erhvervslivet har man høje tanker om den amerikanske præsidents IQ. Peter Thagesen, underdirektør i DI, siger således til Børsen, at det ”gælder om at fremvise pædagogiske og letforståelige budskaber for at overbevise Trump om Danmarks positive bidrag til amerikansk økonomi”.

Chefredaktøren for Børsen, Bjarne Corydon, er en af de få, der udviser klarsyn. ”Med Trump får vi lejlighed til se virkeligheden i øjnene. Og den er, at allianceforholdet til USA vil være afgørende i al overskuelig fremtid – uanset hvem der sidder for bordenden i Det Hvide Hus. Uden amerikanernes opbakning ville vores sikkerhedspolitiske situation være særdeles udfordret, ligesom også Europas globale stilling ville være langt svagere. Som befolkning bør vi huske, at Trump optræder som repræsentant for et land, der mere end noget andet garanterer vores sikkerhed. Præsidenten besøger Danmark på vegne af en nation, som har ydet store ofre for, at vi herhjemme siden Anden Verdenskrig har kunnet udvikle vores velfærdssamfund i frihed og tryghed”.

Philip Chr. Ulrich, udenrigsredaktøren på kongressen.com, tilføjer: ”Man bør holde præsidentens retorik og tweets ude af ligningen og se på, hvad han har gjort. Ja, Trump taler med store bogstaver, men som regel har de fleste af hans handlinger ikke ligget uden for normalen af amerikansk diplomati”.

Hvorom alting er, USA er og bliver Danmarks vigtigste allierede sikkerhedspolitisk. Danskerne skal derfor være stolte over, at en af verdens mægtigste mænd gider bruge hele to dage på at besøge det lille og ubetydelige Danmark.

Og lad os sige som det er: Der er kun én reel grund til Trumps besøg: Det er den øgede amerikanske interesse for Grønland på grund at den voksende militarisering af Arktis. Og nøglen til Grønland ligger på Mette F.’s skrivebord. Derfor er præsidenten nødt til at besøge det USA- og Trump-fjendtlige Danmark.

André Rossmann

Exit mobile version