Tysklands kansler Angela Merkel taler åbent om, at flere lande vil følge Storbritannien ud af EU. Og intet tyder på, at EU vil følge Merkels løsning på at stoppe medlemsflugten.
Storbritannien forlader EU ved midnat d. 29. marts. Dermed bliver briternes demokrati uafhængigt af bureaukratiet i Bruxelles. Samtidigt får de mulighed for at lave deres egne samhandelsaftaler med store markeder som USA, Kina og Indien.
Fortalere for Brexit understreger, at briterne også har fat i den lange ende, når det gælder en kommende handelsaftale med EU. Storbritannien importerer nemlig årligt for 3.000 milliarder kroner fra de øvrige EU-lande. EU mister altså astronomiske beløb, hvis ikke det lykkes Kommisionen at lave en handelsaftale, som briterne vil gå med til.
EU vil trods Brexit ifølge Tysklands kansler Angela Merkel også fortsat samarbejde med briterne på en lang række områder:
“Det vigtige for mig er nu, at vi (EU, red.) og Storbritannien skilles på en god måde, således at vi efterfølgende fortsat kan arbejde tæt sammen på vigtige områder som forsvar, sikkerhed og politi, terrorbekæmpelse, handel og forskning.”
Brexit BOOM: Storbritannien får Europas største økonomi
Utilfredsheden med EU trives ikke kun i Storbritannien. En tværeuropæisk undersøgelse viser, at et klart flertal af europæerne er utilfredse med både EUs udlændingepolitik og unionens økonomiske politik. EU har tilsyneladende også et demokratisk problem. Et overvældende flertal af europæerne mener således ifølge undersøgelsen, at EU skal tilbagelevere magt til landenes folkestyre.
Samtidigt udtrykker en voksende blok bestående af Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet – den såkaldte Visegradgruppe – samt Italien og Østrig, stigende modvilje imod at følge dekreter fra EU-kommisionen. EU-kritiske partier i andre lande, herunder Front National i Frankrig og Alternativ für Deutschland i Tyskland, står også stærkt. Den EU-kritiske fløj står med andre ord til stor fremgang ved valget til Europaparlamentet i maj.
Situationen er alvorlig for EU-kommisionen, som risikerer at miste magt til medlemslandene.
Den europæiske magtelite er tilsyneladende ikke blind for, at EUs politik og magtbegær kan betyde, at andre lande vil følge Storbritannien ud af unionen. Tysklands kansler Angela Merkel taler nu åbent om faren for, at flere lande kan finde på at forlade EU. Hun forsøger samtidigt at kategorisere Storbritannien som et særtilfælde, der alligevel aldrig har haft et tæt forhold til EU. Det skyldes ifølge Angela Merkel, at Storbritannien er en ø:
“Vi er en ø, vi vil have mere selvstændighed,” vrænger hun af briterne i en tale, der har vagt forargelse hos britiske medier og politikere. “Jesus. Farvel.” skriver den konservative politiker Johnny Mercer skuffet på Twitter over Merkels nedladende bemærkning om briternes demokratiske beslutning.
Angela Merkel mener dog at have fundet løsningen på EUs truende medlemsflugt:
“Når det kommer til de øvrige EU-lande, så vil det være tilstrækkeligt, hvis vi lytter til deres ønsker og kommunikerer med hinanden. Så kan vi forhindre, at flere lande forlader EU.”
Indtil videre er der dog ikke noget der tyder på, at EU vil lytte til vælgernes krav om en strammere udlændingepolitik og mere demokrati.
Video: Tysklands kansler Angela Merkel taler om faren for, at flere lande kan forlade EU:
Jeez. Bye pic.twitter.com/HHIUcIME8A
— Johnny Mercer MP (@JohnnyMercerUK) January 22, 2019