I et interview med Kulturmonitor, understreger programchef for Roskilde Festival, Anders Wahren, at man hylder Palæstina uden at ryste på hånden. “Medmenneskelighed og fællesskab er værdier, vi lægger stor vægt på” og “vi står på civilbefolkningernes side”, lyder kommentaren til 2. juli’s særlige musikfestival happening om Solidaritet med Palæstina. Af dagens særlige program i Roskilde, med bl.a. palæstinensisk aktivist og sanger Dana Alshihaby, mellemøstkorrespondent for Dagbladet Information Waleed Safi, Danish Palestinian Women Organisation, Amneh Hawwa og medlemmer fra Palæstinensisk/Jødisk Alliance, er der ikke med et eneste ord nævnt, at den påståede “medmenneskelighed” også drejer sig om de unge jødiske festivalgæster, på den festival hvor 350 unge brutalt blev massakreret af Hamas den 7. oktober, da Hamas trængte ind i Israel. “Vi bruger kunsten som redskab til at fremme dialog på tværs af skel”, siger Anders Wahren.
Det må siges, at være noget af et kunststykke, at ville “fremme dialog”, ved stort set kun at invitere den ene af konfliktens to parter. Hvorfor er der ikke inviteret jødiske og/eller israelske foreninger med ? Jeg tror jeg kender svaret. Det er også kendt, at den inviterede palæstinensisk/jødiske alliance er Palæstina-sympatiserer. Men, alibi for Roskilde Festivalens “alsidighed” dækkes ind ved at invitere denne anti-israelske gruppe, fordi der er enkelte jøder med. Hvorfor er der i programmet ikke fastsat, at der skal mindes ofrene fra Nova festivalen i Israel ? Hvor er solidariteten med disse myrdede musikfestival ofre ? Hvorfor fortjener disse unge mennesker ikke at blive mindet ? Jeg tror det er rigtigt, at man støtter civilbefolkningerne – men åbenbart ikke civile israelere.
Jeg har fantasi nok til at forestille mig, at der må være nogle sponsorer, som ryster på hånden. Det kunne minde om begyndelsen til en ny sag, som den med Copenhagen Pride, som mistede millioner af sponsor kroner. Så kun derfor, kommer der måske nye toner fra de “medmenneskelige” arrangører for Roskilde Festival.