Med kun få måneder til forskel er det 83 år siden at Sovjetunionen invaderede Finland den 30. november 1939 – kun tre måneder efter Anden Verdenskrig brød ud. Krigen, også kendt som Vinterkrigen, stod på i tre måneder før den endte med Moskvaaftalen den 13. marts 1940. Sovjetunionen havde stillet krav om, at Finland overgav et betydeligt stort territorium, hvilket finnerne nægtede, hvorefter russerne invaderede dem.
Otte årtier senere er endnu en krig brudt ud, efter at Rusland i sidste uge, torsdag den 24. februar, invaderede Ukraine, og jeg kunne ikke undgå at tænke tilbage på mine samtaler med den danske Anden Verdenskrigsveteran Ole Bjørnsen, som jeg i foråret 2018 interviewede i forbindelse med skrivningen af hans erindringer.
Den 8. februar 2022 holdt jeg foredrag for Tirsdagsklubben i Fredericia om bogen Da tyskerne kom med udgangspunkt i, hvorfor skrev jeg bogen på vegne af Ole Bjørnsen og hvad kan vi bruge erindringer til i dag. Jeg talte blandt andet om, hvor vigtigt det er, at vi lærer af historie, videregiver den, så vi måske kan være så kloge, at vi ikke gentager de samme fejl. Ved dette foredrag kom jeg ikke udpræget ind på Vinterkrigen, idet Ruslands invasion af Ukraine end ikke var hændt. Man havde dog alligevel fra mange lande så småt ytret bekymringer for, at de russiske tropper var begyndt at positionere sig langs den Ukrainske grænse.
I bakspejlet i dag kan jeg ikke undgå at gå tilbage til kapitlet i bogen Da tyskerne kom, der omhandler Vinterkrigen, som for Ole Bjørnsen lå forholdsvis fjernt, hvilket læsere kan høre mere om i denne video. Bjørnsen erindrede, at mange af de menige, som han var rekrut sammen med, meldte sig til at kæmpe i Vinterkrigen mod Sovjetunionen. Selv var han ikke udpræget interesseret i denne krig og sagde, ”Jeg var langt mere bekymret for, hvad Tyskland kunne finde på, end hvad der foregik i Finland.”
Når man læser erindringer som Da tyskerne kom, er der særligt interessant at overveje, hvordan informationsdeling har ændret sig fra den tid og til nu. Det er også rigtig interessant at se på, hvad motiverede folk til at melde sig til kamp. Bjørnsen gav udtryk for, at mange nok meldte sig på grund af, de havde eventyrlyst, som han mente, at mænd sommetider har. Han siger, ”Nogle havde nærmest et romantiseret forhold til det at kæmpe for fædrelandet.”
Når man i dag hører om danskere, der overvejer at tage til Ukraine for at kæmpe, er det ikke umiddelbart en romantiseret forestilling om at kæmpe, som de giver udtryk for. Frihed og anti-parti for Rusland og deres præsident er gennemgående de temaer, som der tales om i dag.
Er du ikke medlem af Tirsdagsklubben i Fredericia, ledet af blandt andet Danmarks første udstationerede FN-soldat Benny Lauridsen, som jeg takker for at invitere mig til at holde foredraget, så har du mulighed for at høre mere om Da tyskerne kom torsdag den 17. marts 2022 kl. 18:30 på Fuglelund Naturcenter i Løjt uden for Aabenraa. Tilmelding kan ske via Fuglelund Naturcenters hjemmeside. Her bliver emne blandt andet, hvordan vi forholder os til det, at krigen nærmer sig.