Site icon 24NYT

Manglende udlicitering gør danskerne fattigere

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne år for år – støt, men i langsomt tempo – øget anvendelsen af konkurrenceudsættelse. I 2007 blev 22,7 pct. af serviceproduktionen konkurrenceudsat, og andelen var steget til 27,1 pct. i 2017. Det skriver Børsen.

Cepos har analyseret lidt dybere, hvad der har drevet udviklingen i udlicitering. Konklusionen er klar. Kommunerne ved udmærket, at de kan opnå besparelser ved udlicitering, men de har gennemgående en aversion mod at opgive selv at stå for opgaveudførelsen, hvis de har penge nok til at betale, hvad det koster. Kniber det derimod med pengene, så kan udlicitering blive en udvej.

24NYT: Når udlicitering kun bruges i begrænset omfang, skyldes det, at kommunerne har råd til at betale, hvad det koster at løse opgaverne internt. De skiftende regeringer har ganske vist truet med at tvinge kommunerne til at sende flere opgaver i udbud, men i realiteten har magteliten ingen interesse i at tage et opgør med den magtfulde mafia, der sidder tungt på kommunerne. Det gør Danmark og danskerne fattigere. Det kan du læse mere om her.

Exit mobile version