DEBAT.
Politiforbundet sætter fagforeningspolitik højere end danskernes sikkerhed, frygter Nicolai Sennels.
Kommentar af Nicolai Sennels, psykolog og medlem af Dansk Folkparti
Politiforbundet’s formand Claus Oxfeldt er bekymret over, at private har fået mulighed for at bruge peberspray til at forsvare sig med i deres eget hjem.
Det ubehagelige men harmløse selvforsvarsmiddel er lovligt i det meste af Europa.
Mens antallet af voldtægter, voldelige overfald og terrortruslen i Danmark er højere end nogensinde, skal danskerne ifølge politiets fagforening Politiforbundet afvæbnes totalt.
Selvforsvar et problem
Problemet er ifølge Politiforbundet, at der siden 1. januar 2019, hvor det blev lovligt i Danmark at købe peberspray til selvforsvar i hjemmet, er sket en stigning i tilfælde, hvor folk er blevet afsløret i at bære peberspray udenfor hjemmet.
Forståeligt, at den stigende vold og politiet’s jævnlige udmeldinger om ressourcemangel, øger folks ønske om at øge deres egen sikkerhed.
Løsningen på, at folk ulovligt bærer peberspray offentligt, bør derfor være at gøre som i størstedelen af Europa: At gøre det lovligt! Men i stedet vil politiet løse problemet ved at tage pebersprayen fra danskerne igen.
Politiets logik er uforståelig – særligt taget i betragtning, at danskernes sikkerhedssituation vel er den værste siden 2. Verdenskrig.
DRs mærkelige eksempel
Danmarks Radio har for at illustrere “problemet” med peberspray fundet en sag, hvor peberspray er blevet brugt i forbindelse med et hjemmerøveri.
Hvad er problemet?
Var det bedre dengang røvere brugt livsfarlige våben og dødstrusler?
Politiet er der aldrig
Sandheden er, at politiet kun ganske sjældent er tilstede, når folk røves, tæskes, voldtages eller det, der er værre. Af gode grunde: De fleste forbrydere er jo kloge nok til at vente, indtil lovens lange arm er ude af syne.
Politiet kan forebygge og opklare, men vores egen sikkerhed nu og her står vi næsten altid selv for.
Den strenge danske våbenlov, også når det gælder peberspray, er derfor ubetinget til de kriminelles fordel. Det gør deres arbejde lettere, når deres ofre ikke kan forsvare sig. Strenge våbenlove forhindrer jo ikke kriminelle i at bruge våben. Kriminelle er jo – per definition – ligeglade med loven.
De mange stramninger af våbenloven har da heller ikke mindsket antallet af skyderier. De har blot gjort livet mere besværligt for landets mange sportsskytter og jægere.
Ofrer danskernes sikkerhed for fagforeningspolitik
Politiets argumenter for igen at gøre peberspray forbudt holder simpelthen ikke. Punktum.
Jeg tror, at politiets fagforening blander sig i denne debat, fordi politiet er bange for at miste deres forældede monopol på våben i det danske samfund. Et monopol, der øger behov for politibetjente, og derfor er en vigtig brik i forbundets forhandlinger om løn og arbejdsvilkår med arbejdsgiveren – staten.
At tro, at Politiforbundet er neutral, når det gælder spørgsmålet om peberspray og våbenloven i øvrigt, er naivt.
Når Politiets fagforening blander sig i debatten, ser det for mig ganske enkelt ud, som om den sætter sine egne medlemmers ansættelsesvilkår højere end danskernes sikkerhed. Det skal en fagforening måske også, men netop derfor skal vi også tage formanden Claus Oxfeldt’s politiske udmeldinger med et stort gran salt.
Liberalisér våbenloven
I virkeligheden burde vi gå i samme retning som vores nabolande. I Tyskland må voksne uden videre købe og bære peberspray over alt. Og i mange andre lande, herunder Sverige, må almindelige ordensvagter bære pistol.
Jeg tror, det er den slags konkurrence, politiet er bange for.
Men konkurrence er sundt, og hvorfor ikke lade danskerne selv og andre spillere bidrage til vores allesammens sikkerhed? Jeg synes, det giver mening, især i en tid, hvor politiets ressourcer ikke slår til, og staten har været nødsaget til at sætte hæren ind flere steder i København.
Lovlydige danskeres muligheder for at forsvare sig selv skal ikke begrænses. De skal øges!