Site icon 24NYT

Søhøjlandets dramatiske landskab gengivet af landskabsmalerne

Istiden skabte et enestående landområde i det midtjyske med bakker og søer, der glider over i heden. Himmelbjerget er i dag kendt af de fleste, og den dag i dag betages mange af den storslåede natur, der åbner sig for øjnene af en, når bjergets top nås. Men i begyndelsen af 1800-tallet, var det de færreste uden for området, der havde opdaget denne danske perle. Især Steen Steensen Blicher har bidraget til at gøre andre kunstnere nysgerrige på den overraskende og sublime bjergnatur, der befinder sig i det midtjyske. Og en række af den danske guldalderkunsts fineste repræsentanter, blandt andre Dankvart Dreyer og Louis Gurlitt, rejste fra 1830’ernes slutning til Himmelbjergegnen for at opleve og male de ukendte landskaber.

Det var især maleren Vilhelm Kyhn, der er årsag til, at der i dag findes et væld af skønne landskabsmalerier fra egnen. I 1873 begyndte han nemlig at tage på årlige sommerophold for at male landskabet, og med sig tog han flere af hovedstadens yngre, talentfulde malere, dels kvinder, der var elever på hans tegne- og maleskole, og dels en række mandlige malere, som kom i Kyhns haveatelier.

Historiker Henrik Bredmose Simonsen har gennem de seneste år fået mulighed for at dykke ned i historien om den relativt ukendte kunstnerkoloni fra Ry. Museum Skanderborgs billedsamling er de seneste år blevet beriget med et større antal malerier fra den nu nedlagte Ry Kommune, for efter kommunesammenlægningen og lukning af rådhuset i Ry var en stor samling af malerier fra rådhusets gange blevet hjemløse. Henrik Bredmose Simonsen fik derved anledning til at studere dem nærmere. I dag kan han derfor præsentere en flot bog, der både gengiver en række af de fantastiske landskabsmalerier fra 1830’erne til begyndelsen af 1900-tallet og samtidig tegner et portræt af kunstnerkolonien omkring Vilhelm Kyhn, der indtil nu har været relativt ukendt og overset i den danske kunst- og kulturhistorie.

Henrik Bredmose Simonsen er cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet i 1984, forskergodkendt på ph.d.-niveau i 2014 og ansat ved flere forskellige museer, indtil han kom til Museum Skanderborg i 2008 som museumsinspektør. Han har en omfattende produktion af videnskabelige og formidlingsmæssige bøger og artikler bag sig og har især arbejdet med 18- og 1900-tallets danske historie – herunder kunst- og kulturhistorie ‒ samt udvandringen til USA.

Da guldalderen kom til Søhøjlandet
Forfatter: Henrik Bredmose Simonsen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740658521
Sidetal: 156
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 1. september 2020

Exit mobile version