Private selskaber skal ikke have lov til at censurere lovlige ytringer på internettet, mener Ungarns regering.
En meget stor del af verdens samtaler foregår i dag online via sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube. Derudover spredes mange holdninger via globale internetsøgemaskiner som Google.
Både politikere og andre brugere af sociale medier har udtrykt bekymring over, at de private selskaber sletter eller undertrykker lovlige ytringer online.
Det er med andre ord en udfordring for demokratiet, når det er private virksomheder med profit for øje, der håndhæver privatpersoners samtaler.
Vil sikre ytringsfriheden
Særligt konservative og islamkritikere mener at opleve diskrimination baseret på tech-giganternes retningslinjer. Retningslinjer, som mange brugere mener, er uigennemskuelige, og som bliver håndhævet mere eller mindre vilkårligt.
Nu vil Ungarns regering med den konservative statsminister Victor Orban i spidsen forsøge at sikre, at tech-giganterne giver plads til en fri debat, hvor der er plads til alle synspunkter.
“Vi er i gang med at lave en arbejdsgruppe i justitsministeriet, som skal undersøge mulighederne for at sikre gennemsigtighed hos de sociale medier – både nationalt og i EU. Deres opgave er ikke at påvirke demokratiske valg ved at censurere kommentarer alt efter, hvilken ideologi, der er tale om”, skriver Ungarns justitsminister Judith Varga på Facebook.
Judith Varga understreger, at de sociale mediegiganter er nødt til at acceptere politisk regulering for at sikre ytringsfriheden online.
Dansk politiker: Vi er for langsomme
Dansk Folkepartis Peter Kofoed har tidligere udtalt til 24NYT, at politikerne har været for langsomme til at reagere på måden, den teknologiske udvikling påvirker demokratiet:
“Lovgivningen er bagefter udviklingen. Desværre. Men det skyldes jo, at den teknologiske udvikling buldrer afsted, så det kan være svært for lovgiverne at følge med”, mener han.
Ligesom Ungarns regering mener Peter Kofoed, der tidligere på året skiftede jobbet ud som retsordfører med en plads i Europaparlamentet, at der er behov for politisk regulering for at sikre vores demokrati mod, at tech-giganterne kan påvirke vores demokrati:
“Det er et stort problem, at ytringsfriheden i disse år nærmest er privatiseret frem for reguleret med lovgivning”.
Hemmelige algoritmer styrer
Ifølge Peter Kofoed skal staten have indsigt i de sociale mediers og søgemaskinernes hemmelige algoritmer for at sikre, at de ikke manipulerer med vores demokrati:
“Der bør være langt større indsigt i, hvad teknologien betyder for deling af budskaber. Det er ikke meget anderledes, end at vi f.eks. kræver indsigt i, hvilke e-numre virksomheder putter i vores fødevarer”, mener Peter Kofoed Poulsen.
Kan afgøre valg
Nye Borgerliges Peter Seier Christensen (D) mener, at tech-giganterne kan afgøre hele valg, fordi de censurerer visse synspunkter:
“Jeg mener, at det er dybt bekymrende, at eksempelvis Facebook sletter lovlige ytringer. Facebook og Google har i dag meget stor indflydelse på samfundsdebatten og meningsdannelsen. Den er så stor, at de potentielt kan afgøre valg, hvis de vælger systematisk at fremme synspunkter, som de er enige i, og tilsvarende undertrykke politiske holdninger, som de er modstandere af”, har Peter Seier Christensen tidligere udtalt til 24NYT.
Nye Borgerlige har indkaldt statsminister Mette Frederiksen (A) til samråd vedr. cencur på sociale medier.