Dansk Folkeparti efter Facebooks angreb på Paludan: Behov for politisk regulering af sociale medier

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen mener, at der er behov for politisk regulering af tech-giganter som Facebook og Google.

Internettet har ændret den måde, vi mennesker kommunikerer på.

Istedet for at mødes ansigt til ansigt ved det lokale gadekær og udveksle sladder, holdninger og viden, foregår en stor del af både den private og den offentlige samtale i dag over sociale medier som Facebook og Google-ejede YouTube.

De populære platforme koster ikke penge. Folk betaler i stedet ved at give tech-giganterne adgang til deres privatliv, hvilket gør det muligt at målrette reklamer næsten uhyggelig præcist.

Det skal føles rart

De sociale medier er i hård konkurrence, og der arbejdes intenst på at holde på brugerne. Det skal være underholdende og rart at besøge de populære hjemmesider og apps.

Derfor skræddersyer virksomhederne ikke kun reklamer, men også meninger, nyheder og politiske budskaber til den enkelte bruger.

Af samme grund sletter eller undertrykker sociale medier som Facebook og YouTube ofte opslag og kommentarer.

Sådan sikres, at brugerne ikke konfronteres med holdninger eller fakta, de ikke bryder sig om.

DF: Ytringsfriheden er truet

Facebook lukkede fornyligt lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludans profil i 30 dage. Lukningen sker lige op til et folketingsvalg. Det rammer derfor partiet – der i overvejende grad bruger sociale medier til at udbrede deres budskab – hårdt.

LÆS OGSÅ:  Vildt forslag! DF'er vil forbyde muslimske ægteskaber

“Vi har et ansvar for, at platformen ikke svømmer over af angreb, hate speech og andet indhold, der skaber utryghed for fællesskabet”, fortæller Facebooks nordiske kommunikationschef, Peter Münster ifølge Ekstrabladet.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen er bekymret og ønsker politisk regulering på området. Han mener, at ytringsfriheden er truet af tech-giganternes uigennemsigtige sanktioneringer og hemmelige algoritmer.

Privatiseret ytringsfrihed

Ifølge Peter Kofoed Poulsen er det problematisk, at tech-giganter som Facebook og Google sletter lovlige ytringer eller undertrykker dem ved at mindske den spredning, de under normale omstændigheder ville have haft.

“Det er et stort problem, at ytringsfriheden i disse år nærmest er privatiseret frem for reguleret med lovgivning”, fortæller Peter Kofoed Poulsen til 24NYT.

Staten bør ifølge DF’eren, der er Dansk Folkepartis spidskandidat ved EU-valget i maj, have indsigt i de sociale mediers og søgemaskinernes hemmelige algoritmer for at sikre, at de ikke manipulerer med vores demokrati:

“Der bør være langt større indsigt i, hvad teknologien betyder for deling af budskaber. Det er ikke meget anderledes, end at vi f.eks. kræver indsigt i, hvilke e-numre virksomheder putter i vores fødevarer”, mener Peter Kofoed Poulsen.

Politikerne har ikke fulgt med udviklingen

Ifølge Peter Kofoed Poulsen har lovgivningen ganske enkelt ikke fulgt med den teknologiske udvikling. Det har givet tech-giganterne spillerum til at manipulere med den offentlige samtale og begrænse ytringsfriheden ud fra økonomiske interesser.

LÆS OGSÅ:  Muhammedtegninger: Fik Vermund kolde fødder?

“Lovgivningen er bagefter udviklingen. Desværre. Men det skyldes jo, at den teknologiske udvikling buldrer afsted, så det kan være svært for lovgiverne at følge med”, mener Peter Kofoed Poulsen.

Nye Borgerlige: bekymrende

Også Nye Borgerliges retsordfører Peter Seier Christensen ser en risiko for, at sociale mediers retningslinjer manipulerer med vores valg og med hele vores demokrati.

Han mener ikke, at det er okay, at virksomheder sletter eller forskelsbehandler lovlige ytringer:

“Jeg mener, at det er dybt bekymrende, at eksempelvis Facebook sletter lovlige ytringer. Facebook og Google har i dag meget stor indflydelse på samfundsdebatten og meningsdannelsen. Den er så stor, at de potentielt kan afgøre valg, hvis de vælger systematisk at fremme synspunkter, som de er enige i, og tilsvarende undertrykke politiske holdninger, som de er modstandere af”, siger Peter Seier Christensen til 24NYT.

Ifølge ham mener Nye Borgerlige, at der er behov for, at folketinget kigger nærmere på de sociale mediers og søgemaskinernes påvirken af demokratiet.

OBS: DR har fået Facebook til at lukke 24NYTs side. Derfor kan vi ikke selv dele denne artikel. Vi håber, at læserne selv vil dele den fra egne Facebook-profiler.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)