Den Jyske Operas unge talenthold sætter fokus på musikkens betydning for identitet i forestillingen Open Square – Bright Light, som kan opleves gratis på Kulturkapellet Aarhus den 23. og 24. maj.
2022 er året, hvor vi samles om musikken i Aarhus. Den Jyske Opera dedikerer fejringen af Music City Aarhus 2022 til deres unge talenthold, TalentU. Unge i alderen 16-23 år undersøger sammen med professionelle aktører, hvordan musikken i deres opvækst har påvirket deres identitet med forestillingen Open Square – Bright Light.
I værkstedet med professionelle aktører fra musik- og scenekunstbranchen
De unge fra TalentU er gået i værkstedet med skuespiller Mia Theil Have, sanger, sangskriver og digital lydkunstner Silje Marie Schjødt og komponist og lydkunstner Marie Koldkjær Højlund. Sammen undersøger de forholdet mellem musik og identitet, og arbejder med spørgsmål som:
– Hvad gør det ved os at høre, synge og spille en bestemt musik?
– Er der perioder i livet, hvor vi er særligt påvirkelige for musikkens kraft?
– Kan lyde – hverdagslyde, larm, reallyde – på velkendte steder mon blive til musik i vores erindringer?
De medvirkende unge er begejstrede for at udforske deres identitet og musikalske ståsted. “Det er utroligt, hvad der dukker op af minder, når vi arbejder,” siger unge Ida Mølgaard fra TalentU og fortsætter: “Jeg havde helt glemt, hvilke sange, der betød noget for mig, men på gulvet hjalp min krop mig med at huske.”
I værkstedet arbejder de unge med alt fra dramatisk fremtræden til lyddesign. De har medbragt sange fra deres tidlige barndom og tidlige teenageår og bruger sangene som inspiration til at skrive ny musik. “Vi er vores sang. Vi har alle en melodi, som er helt unik, en identitet med uendelige variationsmuligheder,” siger Mia Theil Have, som sammen med TalentU står bag konceptet til Open Square – Bright Light.
Om forestillingen Open Square – Bright Light
Open Square – Bright Light er en ungdomsmusikalsk forestilling om dét at mødes – i musikken og i livet – og om at sætte sig selv åbent og kærligt i spil. Det er en kropslig og musikalsk fortælling, der bevæger sig fra barnets uskyldige leg over de unges verden præget af udvikling, mod, tvivl og ambitioner, ud over egne grænser til erkendelsen af, at vi kan miste os selv og vores melodi – men også genfinde os selv og hinanden.
Med inspiration i den tyske digter Peter Handkes skuespil Den time, hvor vi intet vidste om hinanden (Die Stunde da wir nichts voneinander wußten) mødes en række mennesker, alle på vej i forskellige retninger og med forskellige historier i bagagen, på en åben plads med alt det klare lys, som ungdom, forår, menneskelig åbenhed og et snart coronafrit samfund bringer.
“Vi har brug for at mærke, hvad vi egentlig kommer af,” siger Lene Juul Langballe, leder af TalentU og udviklingschef på Den Jyske Opera. Sanselige erindringer som lyde, musik, dufte og synsindtryk hænger uløseligt sammen med identitet ifølge Lene Juul Langballe, som fortsætter: “Her får de unge mulighed for at sætte et nærværende og kunstnerisk udtryk på deres egen historie i en smuk og vedkommende forestilling, som andre – unge som ældre – også kan spejle sig i.”
Forestillingen er for unge mellem 16-25 år og deres voksne. Open Square – Bright Light kan opleves gratis på Kulturkapellet Aarhus den 23. og 24. maj, begge dage kl. 19 og 20. Kulturkapellet er Aarhus Kommunes nye ungescene og centrum for unge, der ønsker at skabe kunst og kultur. Det ligger i det tidligere Amtssygehus i centrum af Aarhus på Tage Hansens Gade.
Open Square – Bright Light er støttet af Kirsten og Gunnar Fonden og Music City Aarhus 2022.
Om de medvirkende:
TalentU er Den Jyske Operas talentprogram for unge i alderen 16-23 år. På talentprogrammet får de unge gennem to år mulighed for at udvikle deres interesse og talent inden for sang, teater, klassisk musik og scenisk fremtræden. TalentU producerer deres egne forestillinger og medvirker i flere af Den Jyske Operas produktioner. De har tidligere udviklet og produceret forestillingerne #Dracula, #Carmen og New Beginnings samt medvirket i Den Jyske Operas store produktioner Inkognito Royal, Michael Kohlhaas, Passageren og Intet. Senest har TalentU medvirket i musikfortællingen En tone i livet, der åbnede GrowOP! Festival for familier og børn i september 2021.
Mia Theil Have står sammen med TalentU bag konceptet og idéen til Open Square – Bright Light. Mia Theil Have har skabt og instrueret anmelderroste forestillinger på internationalt plan, bl.a. med sit eget kompagni, Riotous Company i London. Hun har arbejdet med opera siden 2008 på bl.a. Royal Opera House, Spitalfields Music Festival og Festival d’Aix-en-Provence. Hun har desuden undervist i skuespil, instruktion og manuskriptarbejde på nationale skuespillerskoler og universiteter.
Karin Sjöholm er instruktør på forestillingen. Hun er sanger, skuespiller og underviser – og fra Sverige. Hun arbejder særligt med tekst og stemme og i det tværgående felt mellem teater, musikdramatik, opera, fysisk teater og visuel kunst. Hun har specialiseret sig i at udvikle forestillinger sammen med og for unge performere, bl.a. med unge på den tidligere højskole Performers House i Silkeborg, med studerende på Syddansk Musikkonservatorium – og nu med de unge på TalentU.
Silje Marie Schjødt er digital lyddesigner på forestillingen. Hun er sanger, sangskriver, lydkunstner og musikproducer. Hun udgiver sin egen musik under navnet Lihme.
Marie Koldkjær Højlund er musikalsk konsulent på Open Square – Bright Light. Hun er komponist, lydkunstner og i øjeblikket huskomponist på Aarhus Teater. Hun optræder under navnene KH Marie, Marybell Katastrophy og har tidligere været tilknyttet Tiger Tunes, The Overheard og fra 2018-2019 det aarhusianske rockband Nephew.
Ida Cecilie Holm er uddannet i kordirigering, orkesterledelse og musikpædagogik fra Norges Musikkhøgskole. Hun har erfaring med forskellige type ensembler som dirigent og kunstnerisk leder for Ensemble Solis, Oslo Vokalensemble og kammerkoret Con Spirito.