Site icon 24NYT

Verdensudstilling på SDU skaber menneskelig forbindelse i en splittet tid

I en tid, hvor verden er fysisk og ideologisk opdelt ønsker James Rogers, forsker i krigshistorie på SDU, og Steinunn Thórarinsdóttir, islandsk verdenskunstner, at bygge bro og skabe forbindelse mellem mennesker. Det sker med 20 skulpturer, der i 2021-2022 kan findes på SDU, i Odense centrum og i København og kan opleves både som fysisk som lydvandring og på YouTube.

Fra 1. september kan man komme på en længere vandring på Syddansk Universitet rundt til 15 androgyne skulpturer i menneskestørrelse og med skulptørens stemme i ørerne. Målet er at vække refleksion og skabe forbundethed i en tid, der byder på kriser, katastrofer og adskillelse.

Udstillingen CONNECTIONS kommer ud af et femårigt samarbejde mellem DIAS Fellow James Rogers og skulptøren Thórarinsdóttir. Et samarbejde, der indtil nu bl.a. har kastet en række videnskabelige arrangementer og artikler af sig.

Som tværfaglig historiker inden for krig og konflikt arbejder Rogers sammen med kunstnere for at udtrykke den effekt som krig, katastrofer og kriser har på samfundet. Mødet mellem kunst og forskning, mener han, stimulerer diskussion, bygger bro og skaber det tværfaglige bånd, der er DIAS’ identitet.

Forbundethed i en adskilt tid

Netop det seneste halvandet års kriser med bl.a. pandemi, naturkatastrofer og ideologiske spændinger mellem højre- og venstrefløjspolitik har lagt stenene til CONNECTIONS og gør den relevant og vedkommende. Den sætter fokus på den menneskelige sårbarhed og ensomhed, men også den forbindelse, der er mellem mennesker på tværs af ideologier, kontinenter og kulturer.

Lydvandring med kunstneren

Udgangspunktet for CONNECTIONS er Danish Institute for Advanced Study, som er SDU’s tværfaglige center for eliteforskning. Installationen af de 15 skulpturer er derfor også en måde at binde det tværfaglige center sammen med resten af Syddansk Universitet.

Der er også placeret skulpturer på Platanhaven ved Skt. Knuds Kirke i Odense centrum, ved Nordatlantisk Hus på Odense Havn og ved Islands Ambassade. Desuden er der udstilling med Steinunn Thórarinsdóttir i Galleri Christoffer Egelund i København.

Der er QR-kode på alle skulpturerne, så beskuere kan bruge deres mobil til at komme med kunstneren på en lydvandring mellem skulpturerne. Udstillingen kan også opleves digitalt via YouTube på DIAS’ kanal fra 1. september.

 

Exit mobile version