Over 150.000 danskere har i år ingen fast læge. Men på trods af akut lægemangel og politiske løfter om bredere lægedækning står der over 1.000 læger fra udlandet og banker på døren til Danmark, oplyser Jyllands-Posten.
”Som læge fra et land uden for EU kan man regne med at skulle vente i 28 måneder, før Styrelsen for Patientsikkerhed kigger på ens ansøgning om at få godkendt sin autorisation i Danmark.
I øjeblikket står 1.250 udenlandske læger i kø til at få behandlet deres ansøgninger.
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at den i øjeblikket stadig behandler ansøgninger fra så langt tilbage som januar 2019”.
24NYT: Lægemangelen i Danmark er et problem, som har plaget Danmark i årevis.
I maj 2019 kunne medierne f.eks. berette, at 1,8 mio. danskere ifølge en analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) bor i lægedækningstruede områder
Et lægedækningstruet område betyder, at der er problemer med at sikre praktiserende læger til alle borgere. Analysen lægger bl.a. vægt på, at manglen på praktiserende læger nu også er stor i nogle af landets største byer.
I januar 2020 kunne medierne berette, at antallet af udenlandske læger, der havde ansøgt om at arbejde i Danmark, blev på tre år mere end tredoblet, fra 130 i 2016 til 478 i 2019. I 2021 er tallet 1.250.
Udenlandske læger står i venteposition på trods af, at højtkvalificeret arbejdskraft er en mangelvare i sundhedssystemet – og at udenlandsk arbejdskraft netop kan være med til at løse den udfordring.
Problemerne skyldes bøvl og bureaukrati med at få de udenlandske læger autoriseret. Der er opstået en flaskehals, fordi der hvert år kun afholdes to mundtlige fagprøver med plads til 36 deltagere på hvert hold. Fagprøven er en forudsætning for, at lægerne kan arbejde i det danske sundhedsvæsen.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)