Ny forskning bakker op om HPV-vaccine mod livmoderhalskræft

Der er en markant lavere forekomst af svære celleforandringer på livmoderhalsen hos piger, der bliver vaccineret mod HPV. Og piger, som vaccineres i ung alder, kan nøjes med at få vaccinen i to doser. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse.

Den nye forskning bakker op om det nuværende vaccinetilbud og viser, at det gavner pigerne at få vaccinen. 

Den nye undersøgelse er baseret på data fra landsdækkende registre fra både Danmark og Sverige. Ud fra disse har forskerne undersøgt hvilken effekt HPV-vaccinen har på forekomsten af svære celleforandringer på livmoderhalsen. De har derudover set på, om der er en sammenhæng mellem forekomsten af celleforandringer i forhold til antallet af doser, vaccinen bliver givet i, og timing i forhold til pigernes alder

Det forklarer Susanne Krüger Kjær. Hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, professor ved Rigshospitalet og har stået i spidsen for den nye forskning.

– Vores resultater fra dette store materiale bekræfter kort fortalt, at vaccinen mindsker forekomsten af svære celleforandringer på livmoderhalsen, især hvis pigerne er unge, når de bliver vaccineret. De peger samtidig på, at effekten er den samme, uanset om vaccinen bliver givet i to doser med mindst fem måneder imellem, eller i tre, hvis pigerne er unge, når de bliver vaccineret. Det er et vigtigt budskab både til de piger, som allerede er vaccineret, og dem som overvejer det, siger Susanne Krüger Kjær.

God beskyttelse

Den nye undersøgelse er baseret på data fra 2.253.561 piger og kvinder fra både danske og svenske registre, som var i alderen 13-30 år i perioden 2006-2013.

– Vi har både data fra piger og kvinder, der ikke er vaccineret, og fra dem som er vaccineret med vaccinen Gardasil 4, der beskytter mod fire typer af HPV, herunder HPV16 og HPV18, som tilsammen forårsager 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Vi har set på svære celleforandringer på livmoderhalsen, som kan være forstadier til livmoderhalskræft, siger seniorstatistiker og teamchef Christian Dehlendorff fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har stået for de statistiske analyser i undersøgelsen.

Effekten af vaccinen var tydelig:

– Tallene viser, at blandt de kvinder, der fik vaccinen, da de var 16 år eller yngre, var der en 77 pct. lavere forekomst af celleforandringer, end blandt kvinder, der ikke var vaccineret, siger Christian Dehlendorff.

To eller tre ture til lægen

Når en pige i dag vælger at tage imod vaccinen mod HPV, får hun den fordelt på to doser, hvis hun er under 15 år, og tre, hvis hun er over 15 år. Dette er indført hovedsagelig på basis af resultater fra undersøgelser, der viser, hvordan immunforsvaret reagerer, mens de nye resultater fra Kræftens Bekæmpelse er baseret på en konkret vurdering af forekomsten af svære celleforandringer på livmoderhalsen.

– Resultaterne af vores undersøgelser støtter, at piger som vaccineres i ung alder kan nøjes med to doser, hvis der er mindst fem måneder mellem de to vaccinationer, siger Susanne Krüger Kjær.

Resultaterne er offentliggjort her: Dehlendorff C et al.: Effectiveness of varying number of doses and timing between doses of quadrivalent HPV vaccine against severe cervical lesions. Vaccine (2018). doi: 10.1016/j.vaccine.2018.09.011
Tidsskriftets hjemmeside: www.elsevier.com/locate/vaccine

————————————————————————

Sådan er det i dag

  • I undersøgelsen har forskerne set på vaccinen Gardasil 4, der beskytter mod fire HPV-typer. I dag er det vaccinen Gardasil 9, som benyttes i børnevaccinationsprogrammet – der beskytter mod yderligere fem typer af HPV, i alt ni typer
  • I dag får piger tilbudt HPV-vaccinen, når de fylder 12 år.
  • Piger under 15 år skal have to doser af vaccinen for at være beskyttet. Der skal gå mindst fem måneder mellem de to – og man skal have begge doser indenfor 13 måneder.
  • Piger på 15 år og derover skal have tre vaccinationer for at være dækket. Anden dosis får man efter mindst en måned og tredje dosis mindst tre måneder efter den anden. Alle tre doser skal gives inden for et år.

————————————————————————–

Bag om statistikken

I undersøgelsen har forskerne set på forekomsten af svære forstadier til livmoderhalskræft. Forekomsten er beregnet som incidensraten per 1000 personår, som er et udtryk for hvor mange nye tilfælde af svære forstadier til livmoderhalskræft, der er blevet diagnosticeret, når man følger 1000 piger i et år. Incidensraten i gruppen af piger, der er vaccineret, er derefter sammenlignet med incidensraten blandt piger, der ikke er blevet vaccineret. Resultaterne fra undersøgelsen viser, at incidensraten af svære celleforandringer på livmoderhalsen blandt piger, der er vaccineret vil være 77 pct. lavere end i gruppen af piger, der ikke er vaccineret.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)