175 børn, en kronprinsesse, en Ramasjang-vært og en minister var med, da Børnenes U-landskalender 2018 onsdag blev lanceret på Utterslev Skole.
Rundt omkring i landet er julen så småt ved at gå i gang. Juleslikket er ved at komme frem i butikkerne, julekatalogerne er lige på trapperne, og fra denne uge kommer endnu en julebebuder i handlen, nemlig Børnenes U-landskalender 2018.
Onsdag formiddag blev årets kalender præsenteret foran næsten 175 elever fra 2. og 3. klasse på Utterslev Skole i København, og med til at lancere kalenderen var blandt andre H.K.H. Kronprinsesse Mary, udviklingsminister Ulla Tørnæs og Ramasjang-vært Isabel Ndiaye.
DR og Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender helt siden 1962. Hvert år handler U-landskalenderen om et nyt land og et nyt hjælpeprojekt, og hvert år er en ny, folkelig organisation med til at løfte opgaven. I år går overskuddet fra salget til Dansk Flygtningehjælp og til at hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne Jordan, Libanon og Tyrkiet til at få så tryg og normal en hverdag som muligt med plads til skolegang, fritid og leg. Millioner af syrere er flygtet til Syriens nabolande, og pengene går blandt andet til at lave aktiviteter for dem – for eksempel i form af lektiehjælp og leg.
”Kalenderen viser medmenneskelighed og omsorg over for de mennesker, der ikke har de samme muligheder, som vi har i Danmark. Nogle har måttet forlade alt i huj og hast,” sagde Ulla Tørnæs blandt andet foran de mange børn fra Utterslev Skole.
De fik også lejlighed til at møde den syriske flygtning Noura Bittar Søborg, der selv flygtede fra borgerkrigen i Syrien for seks år siden, og blandt andet fortalte om det – og nogle af de svære tanker, man står med i den situation. For eksempel at man måske for sidste gang har set sit barndomshjem.
Stort undervisningsmateriale
I forbindelse med lanceringen af Børnenes U-landskalender 2018 er der også åbnet en hjemmeside på www.u-landskalender.dk. Her er der masser af matriale og opgaver om landet, og ved lanceringen på Utterslev skole præsenterede årets bog til Børnenes U-landskalender, ’Månestenen’, som forfatteren Bodil El Jørgensen har skrevet. En anden nyhed i år er, at Dansk Flygtningehjælp har lavet et mini-forløb til skolerne med virtual reality, så de danske elever kan møde syriske flygtningebørn og se deres hverdag tæt på med VR-briller for øjnene.
Sidste år arbejdede 130.000 elever med U-landskalenderens bøger og over 200.000 arbejdede med materialets opgaver, film og digitale værktøjer.
Også via DR’s kanaler er der mulighed for at fordybe sig i, hvordan syriske flygtningebørn lever, inden DR1 i december præsenterer den nye julekalender ’Theo og den magiske talisman’ på DR1, mens DR Ramasjang blandt andet viser ’Selmas saga’ og ’Bamses Julerejse’.
Den 6. november har Ramasjang premiere på ’Isabel og den skjulte skat’, hvor onsdagens vært, Isabel Ndiaye, har besøgt landet, og også lavet musikvideoen ’Jordan kalder’, som allerede nu kan ses på Ramasjang og også kan ses på alle Ramasjangs platforme.
DR Ultra tager ligeledes sine seere med til Jordan i den kommende tid. Kanalen byder blandt andet på udsendelserne ’Nørd i Jordan’, som undersøger naturen i ørkenlandet, og serien ’Min flugt’, hvor børn og unge, der er flygtet til Danmark fra krig og uro, beretter. Derudover sender Ultra også ’Isa og Morgan på eventyr’, hvor Morgan og Isa fra den populære serie BaseBoys møder nye venner i det lille land. Flere af programmerne kan allerede nu ses via www.u-landskalender.dk.
188 millioner kroner i overskud gennem årene
Sidste år investerede over 106.000 forældre og børn i Børnenes U-landskalender, og samlet har DR og Danidas kalender siden 1962 genereret et overskud på sammenlagt 188 millioner kroner, der er gået til at skabe bedre forhold for børn i Afrika, Asien og Latinamerika.
Hele lanceringen på Utterslev Skole sluttede med, at blandt andre Kronprinsessen, udviklingsminister Ulla Tørnæs og Ramasjang-vært Isabel Ndiaye delte Børnenes U-landskalender ud til børnene og fik en snak med dem, mens fotografer fra en række medier tog billeder.
Børnenes U-landskalender koster 45 kroner, og den kan blandt andet købes i en lang række dagligvarebutikker og legetøjsbutikker, diverse boghandler og web-butikker samt enkelte pengeinstitutter i den kommende tid.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)