Russerne hylder Stalin igen

Rusland fik aldrig lagt den afstand til Sovjetunionen, som Tyskland gjorde til nazismen, og i de senere år under Putin er det gået den modsatte vej. Stalins forbrydelser bagatelliseres, sejre fejres. Det siger forfatteren Leif Davidsen til Berlingske.

Under tvangskollektiviseringen af landbrugene i årene 1929-1933 begik– foruden massedeportationer og konfiskationer af fødevarer – begik det kommunistiske regime med Stalin i spidsen direkte militære angreb mod landets bondebefolkning. Kommunisterne skabte med fuldt overlæg en hungersnød, der kostede mindst 10 mio. mennesker livet. Kommunistpartiets voldsomme terror mod sin egen befolkning i årene 1936-1939 resulterede i, at hvor 8 mio. mennesker blev arresteret, 3 mio. blev skudt eller døde af grov mishandling, og 9 mio. mennesker røg i kz-lejr. Hver anden familie i Rusland blev ramt.

Despoten Josef Stalin, der står bag folkedrab af millioner af russere, er i dag mere populær end på noget andet tidspunkt siden årtusindskiftet. I 2017 endte Stalin øverst på listen over, hvem russerne mente, var ”den mest fremragende person i verdenshistorien”.

Meningsmålinger viser, at 70 pct. af den russiske befolkning blåstempler den sovjetiske diktators rolle i Ruslands historie. ”Det svarer til, hvis 70 pct. af tyskerne synes, at Hitler var en fantastisk mand. Og at det godt kan være, at han henrettede nogle jøder, men han fik togene til at køre til tiden. Det ville være vildt chokerende. Det er af en eller anden grund bare ikke chokerende på samme måde, når det er russerne”, siger Leif Davidsen.

I en ny måling fra det uafhængige russiske meningsmålingsinstitut Levada Center svarer 52 pct., at de har et hovedsageligt positivt billede af Stalins rolle i Ruslands historie, mens 18 pct. har et ”udelukkende positivt” indtryk, og 41 pct. udtrykker respekt for Stalin.

Davidsen frygter, at Stalins popularitet kan blive større. ”Jo længere tid der går, desto mere træder historiens tragedier i baggrunden”.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)