Dybe spændinger mellem Grønland og Danmark

Ifølge en amerikansk kilde har USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, i sine indberetninger leveret en minutiøs analyse af det dansk-grønlandske forhold, herunder de ”svage punkter” som social armod, skoler, børnemishandling og druk. Det skriver Berlingske.

Indberetningerne har givet næring til en amerikanske strategi, der er mere raffineret end snakken om at købe Grønland. Den handler om at opbygge en stribe ”pakkeaftaler” på det økonomiske og sociale område i Grønland. Dermed kan USA i endnu højere grad dyrke direkte kontakter med de grønlandske politikere.

USA’s kommende konsulat i Nuuk er kun det første skridt i opbygningen af Grønlands internationale kontakter. Næste etape er en udvidelse af Grønlands egne diplomatiske fodaftryk ude i verden.

Sådan lyder det fra Grønlands regerende parti, Siumut. Partiet ønsker at åbne grønlandske repræsentationer i både New York og Kina.

Selvstyreloven fra 2009 giver Grønland mulighed for at åbne repræsentationer og agere diplomatisk inden for en række områder, herunder handel, hvor Grønland har overtaget det politiske ansvar. Grønland har i dag repræsentationer i København, Bruxelles, Reykjavik og Washington D.C.

USA’s diplomatiske offensiv i Arktis har blotlagt dybe spændinger mellem Grønland og Danmark. Hvis formålet med Trumps købstilbud nærmere var at sikre en øget amerikansk tilstedeværelse i Grønland, så ser det i høj grad ud til at lykkes.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)