I løbet af efteråret deltager en lang række af landets efterskoler i Den store syltedag. Heriblandt Sundeved Efterskole i Aabenraa, som i denne uge trak i forklædet og syltede til resten af skoleåret.
Selvom vinteren venter lige om hjørnet, er en lang række af landet efterskoler i køkkenet for at forlænge sæsonen ved at sylte årstidens gode råvarer, så sommeren varer lige til påske.
Syltning er muligvis en gammel praksis, men bestemt ikke overflødig, netop fordi syltning stiller skarpt på, hvilke råvarer der er i sæson dér, hvor vi bor – og den fornemmelse er nødvendig, hvis man skal leve og spise mere bæredygtigt.
Syltning skal styrke unges køkkenfærdigheder og fornemmelse for sæson
Den store syltedag er en del af projektet Køkkentjansen, som er en indsats, der skal give efterskoleelever øget viden om mad og måltider, håndværksmæssige køkkenfærdigheder og lyst til at gå mere i køkkenet.
20 efterskoler fra Syd- og Østjylland er med i projektet i skoleåret 2019/2020, heriblandt Sundeved Efterskole, i Aabenraa:
“Til Den store syltedag fik eleverne et godt indblik i danske og lokale råvarer, og mulighed for at hanke op i noget, der stille og roligt glider væk fra de danske middagsborde. Elevernes bedsteforældre formåede dengang at få mest muligt ud af råvarerne, mens forældregenerationen ikke har haft det samme fokus i deres madlavning,” siger Peter Koldby Juhl, forstander for Sundeved Efterskole.
Køkkentjansen er et samarbejde mellem Madkulturen og Efterskoleforeningen støttet af Nordea-fonden.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)