På finansloven er der afsat 50 mio. kr. til anklagemyndigheden, hvor tusindvis af alvorlige straffesager aldrig kommer for retten. I stedet bliver sagerne henlagt, potentielle forbrydere går fri, og ofre må se langt efter retfærdighed. Således har anklagemyndigheden nu 21.249 henlagte sager på hylderne, mens tallet blot var 8.846 i 2014.
Tidligere har anklagere advaret mod, at anklagemyndigheden er så presset, at erfarne kræfter søger væk med det resultat, at unge skuldre må løfte alene uden de fornødne kompetencer, oplæring og tid til forberedelse. Det fører til fejl, forkerte afgørelser og et generelt fald i kvaliteten, ligesom det fører til et ulige styrkeforhold mellem forsvarerne og anklagerne i landets retssale.
Antallet af sager, der var over 180 dage gamle, var mere end firedoblet. I september havde anklagemyndigheden således 47.390 af den slags ældre sager liggende. Udviklingen svækker retssikkerheden, siger anklagere, fordi vidner glemmer, og beviser forsvinder.
De 50 mio. kr. skal gå til at skaffe personale. De kan komme fra det eksisterende juridiske miljø. Men det kan også være pensionerede anklagere, man motiverer til det.
”50 mio. kr. er meget, men det løser ikke problemet”, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)