Ynkeligt EU uden lederskab

Grænser lukkes, medicinsk udstyr bliver holdt tilbage, og spørgsmålet er: Hvor er EU, når vi har allermest brug for det? Har Europa overhovedet lært af finanskrisen i 2008, spørger Berlingske.

Hver dag udstiller coronakrisen manglende lederskab i EU. Europa er ved at lukke ned. Flere lande – med Danmark som et af de første – har slået grænsebommene ned. Internt i landene er en nedlukning ligeledes i gang.

EU-Kommissionen har hele vejen igennem har virket famlende og solidariteten i unionen er pist væk.

Flere medlemslande har stoppet eksport af medicinsk udstyr til andre medlemslande, ligesom flere lande har iværksat nødpakker, der har karakter af statsstøtte – i strid med gældende EU-ret.

En chokerende meningsmåling i Italien viser, at kun 21 pct. af italienerne mener, at det er en fordel at være medlem af EU. 67 pct. mener, at det er ufordelagtigt at være medlem af EU.

Det er tydeligt, at i krisen bliver det nationalstaternes Europa. ”EU er en koalition af nationalstater. Nationalstaterne har sejret, og det synes altid at komme bag på EU-myndighederne”, siger historikeren Uffe Østergaard, som senest har skrevet en bog om nationalstaternes genkomst i Europa.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)