Styr sikkert gennem storm og oversvømmelser

Det er sæson for storm og regn, og begge dele kan give skader på din bil. Her får du nogle tips til, hvordan du undgår stormskader, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Selvom vi i Danmark ikke ligefrem bor i et tornadobælte, kan der godt blive tryk på, når efterårsstormene hærger. Det betyder, at grene, tagsten og andet flyver gennem luften og kan risikere at ramme din bil.

Den bedste måde at forebygge skader på bilen, når stormvarslet har lydt, er, at parkere den i garage eller carport, hvor den er beskyttet. Nu er det dog ikke alle der har den mulighed, og så er det vigtigt at træffe sine forholdsregler.

Sådan forebygger du stormskade på bilen
”Jeg anbefaler klart, at man altid har kaskoforsikring på bilen, men det bedste er naturligvis at tage sine forholdsregler mod stormskader. Hvis du for eksempel bor i et villakvarter, så undgå så vidt muligt at parkere i nærheden af store træer med grene, der kan knække af og ramme bilen,” siger Eva Grann, der er produktchef for forsikring i energiselskabet OK.

Hun anbefaler også, at man tøjrer trampolinen og sikrer havemøblerne, så bilen ikke bliver ramt af en flyvende havestol eller andet, der kan give buler og skrammer.”

”Bor du i byen, kan det være en god idé at forsøge at holde god afstand til byggestilladser og overfyldte affaldscontainere. Det er dog svært at gardere sig mod for eksempel nedfaldene tagsten. Hvis du vil have en høj grad af sikkerhed, er det værd at overveje, om det kan betale sig at ofre en døgnparkering i et P-hus, mens stormen raser af,” siger Eva Grann.

Når vejen står under vand
Oversvømmelser er desværre heller ikke et særsyn i efteråret. Styrtregn og oversvømmelser kan pludselig få vandet til at stå højt på udsatte vejstrækninger.

”Det er de færreste biler, der er bygget til at køre gennem vand, så det bedste råd, man kan give, hvis vejen er oversvømmet, er at finde en anden vej,” siger OK’s forsikringsansvarlige.

Eva Grann fraråder, at man kører gennem oversvømmelser, hvor vandet når ret meget længere op end til fælgens underkant:

”Det kan være meget svært at bedømme, hvor højt vandet står. En oversvømmelse er ofte dybere, end man tror. Ikke mindst fordi der kan være samlet ekstra vand i fordybninger og huller i vejen. Og hvis vandet når op til midt på dækkene, er der stor risiko for, at der kan ske skade på bilen.”

Har bilen været på dybt vand?
Der kan komme vand ind i udstødningen, ligesom en del af det vand, som bilen skubber foran sig, kan havne i motoren via luftindtaget. Det kan få bilen til at gå i stå, og i værste fald gøre skade på motoren.

Den type skade kan ifølge Eva Grann blive en dyr fornøjelse, som ikke i alle tilfælde automatisk er dækket af kaskoforsikringen.

”I mange tilfælde vil forsikringsselskabet foretage en konkret vurdering af, om bilisten har taget en unødvendig risiko ved at køre gennem en oversvømmelse. Dog er man som bilist i udgangspunkt altid bedre stillet, når uheldet er ude, hvis man har tegnet en kaskoforsikring,” fastslår Eva Grann.

Sådan gør du, hvis vejen står under vand

1) Hvis du vurderer, at vandet er så dybt, at det vil nå ret meget længere op end underkanten af bilens fælge – så find en anden rute

2) Hvis du kører igennem en oversvømmelse, så kør langsomt. På den måde er der mindre risiko for at du mister vejgrebet

3) Sigt efter midten af vejen, hvor vandet i reglen ikke står helt så dybt

4) Kør aldrig ind i en oversvømmelse, hvis der kommer en modgående bil. To biler, der muligvis mister vejgrebet, lige når de mødes, er en uheldig kombination

5) Afvent professionel assistance, hvis bilen er gået i stå på grund af vand i motoren. Prøv ikke at starte den. Det kan gøre skaden værre

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)