Tusindvis af danskere drager igen i år på skiferie, og her er det nødvendigt at få styr på coronarestriktioner, lokale færdselsregler og ikke mindst din egen bil.
Ud over at holde balancen og få fart i skiene bliver den primære udfordring for de danske skiturister i år at holde styr på de restriktioner og regler, som corona medfører i de lande, danskerne foretrækker at besøge.
De populære destinationer som Norge, Sverige, Østrig, Frankrig og Italien kan byde på en række forskellige krav, der er nødvendige at leve op til for at få en god start på ferien. Derfor er den vigtigste forberedelse at holde øje med indrejsereglerne der, hvor du skal hen.
Der kan være krav om test, vaccination og coronapas, og i nogle lande er der mere strikse retningslinjer end andre. Derudover sker der løbende ændringer – og det kan ske helt frem til din afrejse.
”Det er vigtigt at være opmærksom på, at restriktionerne kan ændre sig med kort varsel. Man skal både holde sig orienteret om situationen i de lande, man skal køre til, og samtidig også de lande, som man kommer igennem i transit på vej mod skiferiens endelige destination,” siger Rasmus Boserup, der er kommunikationschef hos energiselskabet OK.
Vintervejr i alperne og nordpå
Bilen er danskernes foretrukne transportmiddel til skiferien. Og mens vinteren har budt på få dage med sne- og isglatte veje i år, så har det sneet massivt i dele af alperne og på de skandinaviske skidestinationer. Temperaturerne er generelt under frysepunktet i højderne, og det har medført vejforhold, der er helt anderledes end herhjemme.
”Vinteren er ikke rigtigt kommet i gang herhjemme, men dét er den i alperne, Norge og Sverige, så man skal forberede sig på helt andre vej- og vejrforhold på vinterferiedestinationerne,” siger Rasmus Boserup.
Han anbefaler grundlæggende, at man forbereder sig på tre ting, hvis vinterferien er en kør-selv-ferie. Det handler om teknisk klargøring af bilen, indsigt i de lokale færdselsregler og indkøb af det rette udstyr.
Vær obs på lokale færdselsregler
Mens det nærmest ikke har været nødvendigt med vinterdæk herhjemme i år, så er situationen en helt anden i de bjergrige områder. I Tyskland er der lovpåbud om brug af vinterdæk, når der er risiko for sne- og isglatte veje. Det samme er tilfældet i Sverige mellem december og marts, og i Østrig er perioden udvidet, så det gælder fra 1. november til 15. april.
Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på i Norge, men det anbefales at køre med dem i de bjergrige områder, og på den måde minder de norske færdselsregler om de schweiziske og franske trafikregler. Sådan er det også i Italien med undtagelse af Aostadalen, hvor bilen skal være udstyret med vinterdæk fra 15. oktober til 15. april.
Ved kraftige snefald kan der indføres lignende særregler i andre bjergområder. For eksempel kan du i nogle skiområder, hvis man er indlogeret i bjergene, blive påbudt at køre med snekæder, snesokker eller sågar pigdæk alt efter vejrforhold.
Batteri og motorolie i topform
Bilbatteriet kommer for alvor på overarbejde, når bilen kører i kolde egne. Derfor er det en god idé at tjekke ladeevnen, inden du kører afsted. Årsagen er, at kabineopvarmning og afrimning af ruder og fugt øger brugen af batteriet markant, ligesom bilens motor starter bedre, når der er rigeligt med strøm på bilen.
En anden god idé i forhold til motoren er brug af letløbsmotorolie, der hurtigt kommer op i arbejdstemperatur og derved mindsker belastningen af motoren.
Er der særligt koldt på vinterferiedestinationen, så kan du med fordel tanke diesel og sprinklervæske lokalt. Årsagen er, at mens sprinklervæske og diesel er frostsikret herhjemme til minus 24 grader, så er den eksempelvis i Norge og Sverige sikret ned til 35 minusgrader. Er dieselolien ikke frostsikret tilstrækkeligt, så klumper den sammen, og bilen kan ikke starte.
Udstyr til bilferien
I mange bjergområder er der påbud om snekæder ved kørsel på stejle strækninger, og snekæderne regnes generelt for en del af det obligatoriske udstyr til bilen, når den skal køre på vinterferie.
”Man bør følge de lokale påbud om brug af enten snekæder eller snesokker til dækkene. Dels på grund af trafiksikkerheden, men også fordi det lokale trafikpoliti ofte udsteder store bøder til bilister, der trodser reglerne,” siger OK’s Rasmus Boserup og fortsætter:
”I nogle tilfælde bliver man ganske enkelt bedt om at køre ned ad bjerget og først vende tilbage, når der er kæder på dækkene,” forklarer Rasmus Boserup, der også anbefaler at medbringe et træktov, et par tæpper, en skovl og en lygte i bilen.
Tjekliste til kør-selv-vinterferien
- Opladet batteri
- Letløbsmotorolie
- Træktov
- Et par tæpper
- Refleksvest til alle i bilen
- Skovl
- Lygte
- Vinterdæk og snekæder/sokker
- Tjek af de lokale vej- og vejrforhold op til turen
- Tjek af de lokale færdselsregler
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)