Ikkevestlige indvandrere og efterkommere er i meget begrænset omfang en del af den offentlige arbejdsstyrke. Selvom de udgør 9 pct. af alle beskæftigede, udgør de blot få procent af de ansatte i politi, retsvæsen, forsvar, folkeskolen, gymnasiet, kommunekontoret og i centraladministrationen. Man finder dem primært blandt sundheds- og plejepersonalet, skriver Asmus Leth Olsen, der er professor MSO i eksperimentel offentlig forvaltning på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, i Berlingske.
”Fraværet af minoriteter i det offentlige er slående. En forklaring er, at etniske minoriteter gerne vil, men at diskriminationen afholder dem fra en karriere i stat, region eller kommune.
Minoritetsdanskere skal simpelthen søge flere offentlige job for at have samme sandsynlighed for at blive kaldt til samtale som en majoritetsdansker med identiske kvalifikationer.
Det vælter derfor ikke rundt med minoritetsunge på landets politiskoler, lærerseminarer eller djøf-uddannelser, der senere ender med at møde en mur på arbejdet”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)