Import af arbejdskraft fører til permanent indvandring

Udenlandsk arbejdskraft har været en væsentlig årsag til beskæftigelsesvæksten i Danmark de seneste 10 år. Men en ting, vi sjældent taler om, når vi taler om arbejdskraftsindvandring, er, at den ofte fører til mere permanent indvandring, og derfra kan der opstå integrationsudfordringer, skriver Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor, chef for arbejdsmarkedsforskning, Rockwool Fonden, og Marie Louise Schultz-Nielsen, seniorforsker og projektchef, Rockwool Fonden, i Jyllands-Posten.

”På 20 år er antallet af arbejdstilladelser til indvandrere steget fra 5.600 til næsten det tidobbelte: 51.300 i 2022, hvoraf omtrent halvdelen er til personer fra lande uden for EU.

Vores undersøgelser i Rockwool Fonden viser, at omkring 30 pct. af den udenlandske arbejdskraft stadig er i Danmark, 10 år efter at de kom hertil. Det gælder både arbejdsmigranter fra EU og fra lande uden for EU. Konkret betyder det, at vi fra den nuværende arbejdskraftstilstrømning på godt 50.000 personer kan forvente, at 15.000 bliver her permanent. Det svarer til antallet af syrere, der kom til Danmark i 2015.

Forskellen er blot, at lige nu sker denne forøgelse hvert år. Hertil kommer familiesammenføringer og efterkommere. Det er således vigtigt at holde sig for øje, at arbejdskraftsindvandringen fører til store befolkningsmæssige forskydninger. Der er derfor mange grunde til at overveje konsekvenserne både af den nuværende arbejdskraftsindvandring, men ikke mindst, hvad angår forsøg på at udvide den yderligere”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)