Cyklistforbundet lancerer sammen med 15 organisationer, virksomheder og kommuner en bred børnecyklingsalliance, der vil vende udviklingen og få børn op på cyklen igen. Nye faldende børnecyklingstal viser alvoren bag initiativet.
Vi er vant til at se Danmark som et cykelland, hvor børn og unge har cyklen som fast følgesvend. Men fakta er, at børn og unges cykling er faldet markant over de sidste 30 år. Samtidig ser flere og flere unge sig som bilister frem for cyklister.
Den udvikling skal vendes, lyder det fra Cyklistforbundet, der sammen med Jyske Bank og Novo Nordisk Danmark har taget initiativ til den brede Alle Børn Cykler Alliance, der skal arbejde for at gøre cyklen til hverdagens transportmiddel for børn og unge.
– Børn og unge cykler mindre og sjældnere i dag sammenlignet med for bare ti år siden. Men vi har i en tid præget af enorme udfordringer i forhold til livstilssygdomme og klima brug for, at flere vælger cyklen til, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.
Det er et nyt særudtræk fra DTU’s transportvaneundersøgelse, som viser, at det går den helt forkerte vej med børns og unges cykling. Set i forhold til antal cyklede kilometer er cykling hos de 10-17-årige børn og unge i perioden 2009-2019 faldet med hele 24,5%. De cykler kort sagt en fjerdedel mindre end for ti år siden. Også i forhold til antal cykelture går der ned ad bakke: De 10-17-årige cyklede 31,9% færre cykelture i 2019 sammenlignet med 2009.
– At få flere børn og unge op på cyklen kommer ikke af sig selv. Det kræver en bred indsats. Derfor skal vi voksne – politikere, organisationer, skoler og forældre – sammen vende udviklingen og hjælpe vores børn til et sundt og aktivt liv med cyklen som fast følgesvend, siger Klaus Bondam.
Læs mere på www.alleboerncykleralliancen.dk
Åben for alle, der vil støtte børns cykling
Alliancen, der lanceres samme dag, som Cyklistforbundets skolekampagne Alle Børn Cykler går i gang på skoler over hele landet med knapt 90.000 tilmeldte elever, vil over de kommende to år indsamle og formidle ny viden om børns cykelvaner, formidle fordelene ved, at flere børn og unge cykler i hverdagen samt give kommuner, skoler og forældre inspiration til, hvordan de kan bakke op om børnecykling.
– Der er i den grad behov for at kortlægge de barrierer og motivationsfaktorer, der har betydning for børn og børnefamiliers valg af transportmiddel. Det er meget opmuntrende, at vi allerede ved lancering af alliancen er 16 stærke partnere, siger Klaus Bondam.
Ved lanceringen består alliancen Cyklistforbundet, Jyske Bank og Novo Nordisk Danmark, Dansk Skoleidræt, Skole og Forældre, Rådet for Sikker Trafik, Kræftens Bekæmpelse, Region Syd, Region H, Region Sjælland, Aalborg Kommune, Københavns Kommune, Middelfart Kommune, Odense Kommune, Odsherred Kommune og Sønderborg Kommune. Alliancen inviterer alle, der ønsker at styrke børnecykelkulturen i Danmark, med.
Fejres med forældre-fotokonkurrence
For at fejre den nye alliance inviteres børnefamilier til at deltage i en fotokonkurrence og fortælle, hvordan cyklen gør en positiv forskel i deres familie, og hvorfor netop de skal være Danmarks Cykelfamilie #1. Præmien er et gavekort på 10.000 kr. til køb af cykler og cykeludstyr. Læs mere om deltagelse i konkurrencen på alleboerncykleralliancen.dk/konkurrence.
På alleboerncykleralliancen.dk/foraeldrehjornet kan forældre desuden få inspiration til, hvordan de kan give cykelglæde og et godt cykelliv videre til deres børn.
Det siger partnerne
Direktør for Novo Nordisk Danmark, Kasper Bødker Mejlvang siger:
– I mange andre lande er cyklen et legetøj, som man finder frem, når man har fri. I Danmark er cyklen også et transportmiddel til at køre til og fra skole, arbejde eller fritidsaktiviteter. Det skal vi holde fast i, for cykling er godt for både miljøet, klimaet og sundheden. Vi skal videregive lysten til at cykle i hverdagentil vores børn og unge.
Afdelingsdirektør i Jyske Bank, Jens Skov, siger:
– Med en alliance af så mange gode partnere står Danmarks vigtigste cykelaktivitet på et meget stærkt fundament. Med et stærkt samlet bidrag er vi i den grad med til at styrke hverdagscyklingen for børn og deres forældre. Til stor glæde for deres sundhed og frihed samt det lokale miljø.
FAKTA: BØRN OG CYKLING
- Børn og unge cykler mindre og sjældnere. Set i forhold til antal cyklede kilometer pr. dag er cykling hos de 10-17-årige faldet med 24,5% over en ti-årig periode (2009-2019), mens antallet af cykelture pr. dag i samme periode er faldet med 31,9%
- De 16-24-åriges brug af bil på tre år er steget med 14,7%, mens brug af cykel er faldet med 15,1%
- Danske børn har europæisk bundrekord i fysisk aktivitet
- Kun 26% af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktiv mindst 60 minutter dagligt.
- Sundhedsstyrelsen peger på mere cykling som en god måde til at få mere bevægelse ind i børns hverdag.
Se mere på www.alleboerncykleralliancen.dk
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)