Angst, ensomhed og selvmordstanker fylder mere på BørneTelefonen 

Samtaler på BørneTelefonen vidner om, at problemer med psykisk mistrivsel starter tidligt og fylder mere jo ældre børnene bliver. Børnenes oplevelser viser et behov for en national strategi, der sikrer hjælp til børnene, før problemerne bider sig fast.

Antallet af samtaler på BørneTelefonen om psykisk mistrivsel er steget fra 5.305 samtaler i 2012 til 12.205 samtaler i 2017.

Det viser fokusrapporten ’Samtaler om psykisk mistrivsel på BørneTelefonen’ fra Børns Vilkår og TrygFonden, som bygger på en analyse af de 12.205 rådgivningssamtaler med børn i 2017.

”Samtalerne på BørneTelefonen om psykisk mistrivsel afspejler en bekymrende samfundsudvikling, nemlig at flere børn og unge har ondt i livet,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Rapporten viser samtidig, at problemer med psykisk mistrivsel opstår tidligt og fylder mere og mere gennem barndommen. Mens 16 pct. af samtalerne blandt de 6-9-årige handler om psykisk mistrivsel, er det omdrejningspunktet for 40 pct. af samtalerne med de unge på 18 år og derover.

”Denne udvikling peger på, at det er vigtigt at sætte tidligt ind med hjælp, så problemerne ikke vokser børnene over hovedet. Børns Vilkår foreslår derfor en national strategi på tværs af flere områder; institutioner, skole og socialforvaltning. Målet er at gribe ind tidligt og vende udviklingen, så andelen af børn og unge i mistrivsel bringes ned,” siger Rasmus Kjeldahl.

Den politiske debat har fokuseret meget på, at det især er stigende pres i skolen og på de sociale medier, som fører til mistrivsel. Forskningen peger dog på, at årsagerne til psykisk mistrivsel også, og måske især, skal findes i svigt fra voksne, sociale belastninger samt voldsomme livshændelser og overgreb. Dette bekræftes af samtalerne på BørneTelefonen, hvor mange børn fortæller om en opvækst præget af misbrug, fysisk og psykisk vold eller seksuelle overgreb. Sygdom, dødsfald og konflikter hjemme angives også af mange som årsag til psykisk belastning.

”Samtalerne vidner om et behov for bedre rammer for børns trivsel. Vi skal skabe trygge fællesskaber i familien, daginstitutionen og skolen og på den måde have fokus på at forebygge psykisk mistrivsel så tidligt som muligt. Dette kunne en national strategi være med til at sikre,” siger direktør i TrygFonden, Gurli Martinussen.

Fakta

Antallet af samtaler på BørneTelefonen om psykisk mistrivsel er steget fra 5.305 samtaler i 2012 til 12.205 samtaler i 2017. Det svarer til 26 pct. af alle samtaler på BørneTelefonen i 2017.

Jo ældre børnene er, jo mere fylder psykisk mistrivsel. Mens 16 pct. af samtalerne blandt de 6-9-årige handler om psykisk mistrivsel, er det omdrejningspunktet for 40 pct. af samtalerne med de unge på 18 år og derover.

Der er også forskel på, hvad de forskellige aldersgrupper henvender sig om. De yngste børn henvender sig således udelukkende om at være bange, angste og ensomme, mens selvskadende adfærd og selvmordstanker først begynder at fylde forholdsmæssigt meget hos børn fra 13-15 år og opefter. Når det handler om psykiske lidelser og diagnoser, bliver det først et stort tema for de 16-17-årige og opefter.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)