Barchef og shrub-iværksætter drømmer om vækst og flere timer i døgnet

Hvordan markedsfører man sit eddikeprodukt, så det ser lækkert og kvalitetsagtigt ud? Det lærte iværksætteren Mia Hjorth Hansen i EU-projektet IværksætterDanmark, og nu drømmer hun om flere timer i døgnet, så hun kan opfylde sine drømme.

29-årige Mia Hjorth Hansen er uddannet tjener, har gået på bartenderskole i Las Vegas og arbejder i dag som barchef på Gedulgt i Aarhus. Ved siden af driver hun sin virksomhed AIM THIRST. Foto: Erhvervsstyrelsen

Iværksætter Mia Hjorth Hansen har travlt. Ved siden af sit arbejde som barchef i Aarhus driver hun sin egen virksomhed, AIM THIRST, der producerer det alkoholfrie produkt shrub.

“Det gør mig i godt humør og stolt, at jeg har skabt det her. Mange er imponeret over, at jeg har en virksomhed ved siden af mit job. Og jeg skal da også indrømme, at jeg indimellem ønsker, at døgnet havde flere timer,” siger den 29-årige iværksætter, der er uddannet tjener og har arbejdet som restaurantchef i Skagen.

Det var her på toppen af Danmark, at hun begyndte at udvikle sin egen version af shrub, som er baseret på eddike og rørsukker og smages til med årstidens frugt og grøntsager. Hendes prototyper på shrub blev serveret for gæsterne som et alternativ til sodavand og saft, og der var så stor interesse for produktet, at hun gik i gang med at producere.

“Jeg kunne gennem mit arbejde se, at mange gæster, der ikke drak alkohol, manglede et produkt med mere syre og friskhed. På mange restauranter har man en saftmenu og en grøntsagsmenu, men der var behov for et alternativ. Og sådan opdagede jeg, at jeg har et produkt i sin egen niche.”

På cocktailbaren Gedulgt i Aarhus arbejder Mia hver uge mellem 40 og 60 timer. I fritiden går op mod 25 timer med at producere shrub i egne produktionslokaler i Grenaa og med at sælge og levere produktet til kunderne, som primært er restauranter.

Mia har store forhåbninger til fremtiden, men hun har også følt udfordringerne ved at være enlig iværksætter – alene om at lære sig selv alt om forretningsplaner, salgsteknik, markedsføring, patenter og uden en partner til at sparre og idéudvikle med.

Derfor blev hun glad, da der dumpede en mail ind fra det lokale erhvervshus med et tilbud om at deltage i IværksætterDanmark, der er erhvervshusenes landsdækkende iværksætterprojekt – som senest er støttet med REACT-EU-midler.

“Jeg følte, at det var vigtigt at få mit koncept udviklet videre, og derfor ledte jeg hele tiden efter nye input. IværksætterDanmark hjalp mig især med at få præciseret mit brand – altså hvordan markedsfører jeg eddike, så det ser lækkert og kvalitetsagtigt ud? Her var det fedt at tale med nogen, der har hjulpet andre og kunne give eksempler.”

Mia havde også stor gavn af at være i selskab med andre iværksættere i netværksgrupperne i IværksætterDanmark:

“Vi har hjulpet hinanden med feedback på de punkter, hvor man er svagt funderet. For en iværksætter er det virkelig vigtigt, at nogen kigger på dig og støtter dig.”

Efter forløbet i EU-projektet er Mia Hjorth Hansen om muligt blevet endnu mere stålsat i ambitionerne om at udvikle sin virksomhed:

“Det begyndte med, at jeg ville give gæsterne bedre oplevelser, så blev det en hobby, så til en virksomhed, og nu ønsker jeg at skabe vækst. Jeg har produktet – der er et sundere alternativ til søde safte og sodavand, og jeg leverer en kvalitetsvare.”

Hun håber blandt andet på at kunne gøre sin produktion mindre manuel. Lige nu kan hun maksimalt producere 40 flasker i én brygning, og med tiden vil hun gerne kunne ansætte en eller to medarbejdere til at stå for produktionen, så hun kan fokusere på at udvikle og sælge.

“Drømmescenariet? ”Om et år er vi vokset ud af lokalerne her i Grenaa, og jeg har folk ansat.”

FAKTA Om IværksætterDanmark

IværksætterDanmark er erhvervshusenes initiativ til en samlende national indsats for alle iværksættere. Projektets overordnede mål er at understøtte et bredt kompetenceløft blandt iværksættere for at øge antallet af nye iværksættere og øge deres overlevelsesrate.

Det sker i tre typer af forløb:

  • Forløb, der skal styrke iværksætteres faglige kompetencer på de vigtigste generelle områder
  • Branche- og temaorienterede forløb tilpasset lokale forhold
  • Next Step-forløb målrettet eksekveringsdygtige iværksættere

EU’s Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler har støttet IvDK med 20,8 mio. kr., og REACT-EU har støttet med 60 mio. kr. Projektet startede i august 2019, og med støtten fra REACT-EU kan projektet nu fortsætte indtil juni 2023.

FAKTA Om EU’s Socialfond

I perioden 2014-2020 investerer EU’s Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. Derfor medfinansierer EU’s Socialfond projekter, der skal:

  • Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
  • Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
  • Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)