IDENTITETSTYVERI: På Black Friday vil tusindvis af danskere igen sidde klar bag skærmen for at jagte de bedste tilbud på nationale og internationale webshops. Derfor bør der på den store shoppedag også være et særligt fokus på at passe på identitetstyveri. GF Forsikring i hele landet guider dig til sikker tilbudsjagt online.
Nedtællingen til årets største shoppedag, Black Friday, er godt i gang i alverdens webshops, og vores digitale færdselsårer er tapetseret med lokkende tilbud og store besparelser. Det er bogstaveligt talt højsæson for tilbudsjægerne.
Men når danskerne flokkes om tilbuddene fra midnat d. 25. november, er det også højsæson for digitale listetyve, der gerne vil stjæle din identitet. Så når du handler ind til selvforkælelse eller julegaver til familie og venner, er risikoen for tyveri og misbrug af dine personlige oplysninger ekstra stor. Travlheden ved tasterne for at lande et godt tilbud er oveni en klar fordel for tyvene.
– Vi oplever desværre relativt ofte, at folk udsættes for identitetstyveri i forbindelse med onlinehandel. Og på de tidspunkter, hvor rigtig mange handler på nettet, så er tyvene også ofte flere og mere velforberedte. Det typiske identitetstyveri består i, at man opgiver sine personlige oplysninger til en utroværdig webshop, siger Per Haulund, som er skade- og policedirektør hos GF Forsikring.
Skynd dig langsomt
Heldigvis kan danskerne selv være med til at minimere risikoen for identitetstyveri ved at beskytte deres betalingsoplysninger, når de handler online. Det kan eksempelvis gøres ved altid at have et antivirusprogram og en firewall installeret på computeren samt ved at benytte avancerede adgangskoder til alle log-in på alt fra sociale medier som Facebook og Instagram til ens netbank, e-mail og e-Boks.
Det mest afgørende er dog, at man agerer kritisk forbruger, når man handler på nettet, og at man ikke falder for fristelsen til at haste et køb igennem.
– Det vigtigste råd, vi giver til online-shoppere, er det helt banale, at man skal forholde sig kritisk, være opmærksom og ikke skynde sig for meget for at få fingre i en tilbudsvare. Man skal ikke gå på kompromis med at tjekke, om den side, man handler på, er troværdig og sikker. Hvis man sætter tempoet lidt ned og tjekker siden, minimerer man risikoen for identitetstyveri betragteligt, fortsætter Per Haulund.
Få hjælp hos forsikringen
Har du været uheldig at få kapret din identitet, dit CPR-nummer, dine kontooplysninger eller adgangskoder, kan processen med at rede trådene ud igen være både tidskrævende og frustrerende.
Hos det medlemsejede GF Forsikring har alle medlemmer den fordel, at man er omfattet af hjælp ved identitetstyveri. Det betyder, at du uden beregning kan få råd og sparring, hjælp til at afvise uretmæssige pengekrav og få genetableret din identitet.
GF’s gode råd til sikker tilbudsjagt på Black Friday:
- Anvend sikre hjemmesider. Indtast kun dine betalingsoplysninger via sikre (krypterede) linjer på netsteder, du har tillid til. Se efter en hængelås eller ”https” i adresselinjen
- Wow–tilbud. Er tilbuddet ”for godt til at være sandt”, så vær ekstra opmærksom på webshoppen
- Brug beskyttelse. Sikr din elektronik gennem antivirusprogrammer og firewalls, som kontrollerer de data, du henter online
- Benyt sikre adgangskoder og tofaktorgodkendelse. Alle tjenester bør være sikret igennem unikke, lange og komplicerede koder, der både indeholder tal og store og små bogstaver. Udskift dine koder regelmæssigt og benyt tofaktorgodkendelse, når det er muligt
- Gå kritisk til dine indbakker. Vær opmærksom på snyde-mails og sms’er, som ser reelle ud, men som prøver at narre konto- og betalingsoplysninger ud af dig, også kaldet phishing
- Opdater programmer. Opdateringer bliver ofte udsat igen og igen, fordi de afbryder ens flow og virker ligegyldige. Men det er vigtigt altid at holde programmer opdaterede, så de har en større modstandskraft mod angreb og indbrud.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)