Besøg af Georg Stage

Man kan kalde Georg Stage for verdens ældste sejlende civile søfartsskole man kan kalde det verdens smukkeste fuldrigger og man kan kalde det for verdens mest effektive erhvervsskole. Alle dele er sådan set sandt og 11. og 12. oktober 2023 besøger Georg Stage Hobro, så man selv kan gå ned i havnen og se, at det er rigtigt.

Georg Stage er en sejlende skole, hvor unge mennesker med ambitioner om en karriere i Det Blå Danmark kan få en kompetencegivende uddannelse, som gør det muligt for dem at søge og få job i Det Blå Danmark. Skolen har eksisteret siden 1882 og har sendt tusinder af unge til søs gennem årene.

Allerede da det første skib blev sat i drift i 1882 var skibet forældet i forhold til de skibe, som sejlede i handelsflåden, men det viste sig, at ideen med at lære sømandskab og få erfaringer med livet til søs på et stort sejlskib rustede de unge til at begå sig i en omskiftelig branche. Selvom man i dag tog det mest moderne skib i handelsflåden og gjorde det til skoleskib, så er det sådan, at i løbet af meget få år, så ville alt det, man havde lært om bord allerede være dybt forældet. Udviklingen går stærkt til søs.

Så på Georg Stage tænker man ikke skolens elever, som værktøjer, der kan passe lige ind på arbejdsmarkedet, man tænker dem som værktøjskasser, som gennem resten af deres karriere kan lægge nye og moderne værktøjer i kassen og skabe værdi for sig selv og deres arbejdspladser.

Og det er meget effektivt. På trods af, at Georg Stage blandt andet optager unge, som er truet af at falde ud af arbejdsmarkedet og/eller uddannelsessystemet, så har vi en gennemførselsprocent på over 95% og en beskæftigelsesprocent på over 99,9% (ja, det er faktisk rigtigt!). Vi har fire gange flere ansøgere end vi har plads til og som en af meget få maritime uddannelsesinstitutioner i verden lige mange mænd og kvinder om bord – og rederierne står på spring ved gangvejen, når vi sætter eleverne af som færdiguddannede, så de kommer lynhurtigt i arbejde.

Alligevel har regeringen i det finanslovsudkast, som blev præsenteret i august valgt at tage halvdelen af vores økonomi fra os. Fra næste år vil der (hvis ikke politikerne besinder sig) kun være et togt om året og de 63 elever, som skulle have været på togt, må klare sig selv så godt som de nu kan. Det er skrækkeligt ærgerligt og dyrt for både de unge, for Det Blå Danmark og for staten, som så skal finansiere deres liv uden for arbejdsmarkedet.

Og tror I ikke på os, så kom ned på havnen og hils på os. Mellem 12 og 20 er der stillet op, og gamle elever og personale fra skolen fortæller på kajen om skibet og ikke mindst gives der vejledning i, hvordan man kan komme til at leve af at sejle – enten gennem Georg Stage eller gennem en anden uddannelsesinstitution.

Der er også repræsentanter på kajen for SIMAC, som er en skole i Svendborg, der uddanner navigatører og maskinmestre, og som kan hjælpe med at fortælle om andre veje til Det Blå Danmark end dem, der går over et skoleskibsdæk.

Der er åbent på selve skibet for alle interesserede begge dage mellem 18 og 20.

Besøget er arrangeret i samarbejde med Det Maritime Kulturcenter Mariagerfjord

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)