Claus sorterer tøj og hjælper socialt udsatte: Jeg føler, jeg gør en forskel

Den sociale hjælpeorganisation Blå Kors driver i samarbejde med Horsens Kommune en sorteringscentral med tøj, hvor psykisk sårbare førtidspensionister kan få meningsfuld beskæftigelse. Et projekt med stor succes og som skaber livsglæde for blandt andet 31-årige Claus Barrit.

Psykisk sårbare mennesker, som er udenfor det ordinære arbejdsmarked, får mulighed for at få foden inden for på en arbejdsplads og gøre et stykke arbejde, der i sidste ende gavner socialt udsatte mennesker i Danmark.

Det er tanken bag sorteringscentralen i Blå Kors Genbrugscenter i Horsens, som beskæftiger knap 30 førtidspensionister, der hjælper Blå Kors med at få sorteret alt det tøj, som bliver afleveret i organisationens mange tøjcontainere.

Sorteringscentralen drives i samarbejde med Horsens Kommunes afdeling for Ekstern Beskæftigelse. En af de borgere, som har takket ja til at være en del af beskæftigelsesprojektet, er Claus Barrit. Han er 31 år gammel og har været på førtidspension i 10 år, blandt andet på grund af dårlig ryg.

”Det betyder rigtig meget for mig at have noget at lave og samtidig kunne gøre noget godt for andre. Jeg føler, at jeg kan gøre en stor forskel her,” siger Claus Barrit.

Hjælper socialt udsatte

Tøjet, som sorteres, bliver efterfølgende solgt i Blå Kors Genbrugscenter i Horsens, som er Danmarks største genbrugsbutik på mere end 6.000 kvadratmeter.

Al overskuddet fra butikken går til at hjælpe socialt udsatte mennesker i Danmark, og det har stor betydning Claus Barrit:

“Det giver mig en lykkefølelse, at jeg kan gøre noget godt for nogle andre mennesker og gøre dem glade. Blandt andet at kunne give børn en tur på lejr eller en anden oplevelse” siger han.

Hos Blå Kors er man glad for at kunne tilbyde meningsfuld beskæftigelse, som gavner på flere måder.

“Det giver god mening, fordi det tilfører ressourcer til vores genbrugscenter. Det er en kæmpe hjælp, at vi får nogle ekstra hænder, så vi kan sortere og sælge mere tøj og på den måde samle flere penge ind til vores hjælpearbejde. Kunderne vil derfor opleve, at der er et større udvalg af tøj i butikken” siger Kirsten Nørlund, som er funktions- og områdeleder i Blå Kors Genbrug.

Mod på mere 

I sorteringscentralen indgår borgerne i et arbejdsfællesskab med fem-seks andre på arbejde ad gangen samt pædagogisk personale, der støtter dem, og netop følelsen af at være på en arbejdsplads gør tilbuddet attraktivt, fortæller Rikke Skov Laursen, som er jobkonsulent i Horsens Kommunes afdeling for Ekstern Beskæftigelse:

”Vi får en del henvendelser fra borgere, der har været gennem lange forløb, hvor de er blevet afprøvet, som man nu skal, for at få sin førtidspension og kan have en lidt nederlagspræget følelse. Det der med at komme ind og pludselig være den stærke og bidragende til at hjælpe sårbare grupper i Danmark, tror vi på, kan give dem en jobidentitet og en selvværdsfølelse, de kan tage med ud i livet.”

Med tiden håber chef for Blå Kors Genbrug, Anders Christensen, at erfaringerne fra sorteringscentralen i Horsens kan udbredes til flere andre kommuner.

“Det er en model, vi rigtig gerne vil sprede ud. Vi vil gerne vise, at man sammen kan løfte en opgave, der giver rigtig god mening hele vejen rundt. Det er helt i tråd med genbrugstanken, at vi på den måde kan løfte bæredygtighed til et helt nyt niveau.”

Blå Kors driver i dag 53 genbrugsbutikker inkl. webshoppen lidtsmartere.dk.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)