Danmark på vej til at hæfte for fælles EU-gæld

Gældskrisen i EU kan resultere i en stærkere central styring af den økonomiske politik i EU. Det vil mindske de enkelte landes selvstændighed. Det kan indebære, at danske skatteydere de facto kommer til at bøde for budgetproblemer i andre EU-lande, viser ny analyse fra CEPOS.

”EU-landenes budgetregler er reelt brudt sammen. Et flertal af EU-landene har større gæld end de 60 procent af BNP, reglerne tillader. Samtidig bevæger EU sig i retning af fælles hæftelse for gæld.

’Danmark bør sige nej yderligere fælles gæld i EU. En eventuel centralisering af den økonomiske politik i form af yderligere gælds- og transferunion så Danmark ikke kommer til at bære byrden for gæld stiftet af euro-lande. De finanspolitiske regler og deres overholdelse er en forudsætning for en decentral union, hvor medlemslandene har finanspolitisk suverænitet. Kan reglerne ikke håndhæves, trues unionen af sammenbrud, opløsning eller af en politisk centralisering, som går i retning af en føderal statsmagt’, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)