Dansk Folkeparti siger nej til stop for altanbyggeri i København

Et stop for ny altaner i den ældre del af byen samt mindre altaner i den øvrige del af byen. Det kan blive virkelighed i København.

Færre og mindre altaner i fremtiden kan snart blive virkelighed. I Teknik- og Miljøforvaltningen lægger man nemlig op til en drastisk ændring af reglerne for opsætning af altaner. Det vil ramme titusindvis af lejligheder.

Først og fremmest foreslår embedsmændene i Københavns Kommune et totalstop for ny altaner på bygninger fra før 1856. Det kommer primært til at ramme en række gamle bygninger især i Indre By og på Christianshavn. Ifølge Forvaltningen selv drejer det sig om cirka 4.000 lejligheder.

Derudover vil op mod 110.000 lejligheder ifølge forslaget heller ikke få tilladelse til altaner mod gaden, men alene mod gården.

Mens det desuden i dag er muligt at have altaner, der er 130 centimeter dybe, skal altaner, der vender ud mod gaden i fremtiden kun være 90 centimeter dybe, ligesom de nye regler også dikterer at, hvis der er mange altaner i forhold til antallet af vinduer, så kan nye altaner kun være 60 centimeter dybe.

Splittede politikere

De blå partier på rådhuset ser positivt på altanerne og vender sig imod forvaltningens forslag.

”Venstre er for altaner, fordi altaner betyder lys, luft og livskvalitet. Men selvfølgelig skal de opføres med respekt for bygningerne og eksempelvis ikke opsættes på en smuk frontfacade, men i så tilfælde ud mod gården”, siger Heidi Wang fra Venstre, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget.

Finn Rudaizky, også medlem af Teknik- og Miljøudvalget men for Dansk Folkeparti, mener, at der med forslaget til de nye regler er tale om en alt for drastisk stramning af reglerne for opsætning af altaner. Han vil tage beslutningen videre til Borgerrepræsentationen, så det ikke alene bliver Teknik- og Miljøudvalget, der afgør om tusindvis af københavnske lejligheder i fremtiden kan få altan.

”Det her er jo grotesk. Vi sender noget i høring, som er helt vildt”, siger han. Rudaizky mener, at altaner mange steder har været en kæmpe forbedring for beboerne og har skabt et helt nyt liv i byen.

Lempede regler for få år siden

”For nogle år siden lempede vi reglerne, og siden har mange københavnere grebet muligheden og fået altaner. Det har været en fantastisk succes, og mange familier fik pludselig ekstra glæde af et uderum, der har givet nyt liv til lejligheden”, siger Finn Rudaizky, der selv bor på Christianshavn i en ejendom, der er ved at få altaner. Ejendommen er dog ikke helt så gammel, at den ville være blevet ramt af de nye regler.

Han ryster på hovedet over Socialdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet, som ifølge ham pønser på at gennemføre forslaget, efter det har været i høring.

”Tidligere havde vi meget strikse regler. Borgerne oplevede det som rigidt. Så var der heldigvis en klog socialdemokrat, der var på borgernes side, og som fik lempet reglerne”, siger han.

”Nu er vinden så desværre skiftet i Socialdemokratiet. I Enhedslisten har de ikke lagt skjul på, at de gerne ser stop for altaner, fordi de vil tvinge beboerne ned i fællesgården i stedet. Samtidig har socialdemokraterne fået en kulturel arkitektordfører, som ikke forstår ganske almindelige borgeres ønske om en altan, og Alternativet følger trop”, siger Rudaizky. Han mener, at Socialdemokratiet bejler til venstrefløjen, fordi partiet skal bruge deres stemmer til at sikre Frank Jensen fire mere som overborgmester.

”Det er en alliance, som primært går ud på, at overborgmesteren igen hedder Frank Jensen, og for at opnå den post igen svigter socialdemokraterne nu de borgere, som har glædet sig til en altan”, siger Finn Rudaizky.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)