Når den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), i næste uge møder op i London til den vestlige forsvarsalliance, NATO’s, topmøde, vil hun forsøge at overbevise amerikanerne om, at Danmark er en loyal og trofast allieret, selv om landets udgift til NATO ikke kommer op på de krævede 2 pct. af BNP.
Frederiksen vil bl.a. vise amerikanerne, at Danmark stiller op, når USA kalder, og vil tilbyde fra slutningen af 2020 at overtage ledelsen af NATO’s strategiske hjælp til de irakiske styrker i Bagdad. Det skriver Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen.
24NYT: Om Fredriksens tilbud vil berolige amerikanerne, skriver Mouritzen intet om, for det ville kræve lidt research-arbejde.
Det gør til gengæld Jyllands-Posten, hvis journalist har ulejliget sig med at konsultere en militærekspert, Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet. Jakobsen vurderer, at regeringens tilbud om et ny Irak-bidrag er reelt ingen oprustning og vil næppe dæmpe Donald Trumps massive pres for et højere dansk forsvarsbudget under næste uges NATO-topmøde.
Hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, bruger en simpel lommeregner forud for næste uges NATO-topmøde i London, vil han med få indtastninger kunne regne sig frem til, at der ikke er tale om en oprustning, når den kreative danske regering nu tilbyder NATO at lede en træningsmission i Irak og sende omkring 200 danske soldater af sted.
Tilbuddet indebærer nemlig, at stort set ligeså mange soldater skal trækkes hjem fra Irak og kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat. Det eksisterende danske træningsbidrag på cirka 180 danske soldater vender hjem, inden Danmark ved udgangen af næste år overtager ledelsen af den nye mission.
Samtidig bliver det danske radarbidrag med en mobil radar og omkring 20 soldater også trukket hjem fra Irak, oplyser Forsvarsministeriet til Jyllands-Posten.
Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen er der derfor ikke tale om en dansk oprustning, men derimod en smart manøvre og et ændret bidrag, der skal få Danmark til ”at se pænere ud og være mere synlig” på NATO-topmødet, hvor byrdefordelingen i alliancen og de enkelte medlemslandes forsvarsbudgetter endnu en gang er på dagsordenen.
Det skriver Mouritzen sikkert om i morgen, når han har læst Jyllands-Posten.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)