Siden 2000 har de skiftende regeringer øget det offentlige forbrug med 65 milliarder kroner. Men mens alle taler om velfærdskrise, er det vanskeligt for økonomer og resten af befolkningen at gennemskue økonomien i den offentlige velfærdssektor, skriver Jes Brinchmann, der er direktør for CEPOS, i Berlingske.
”En almindelig dansker med en månedsløn på 37.500 kroner inklusive pension betaler i dag over halvdelen af sin løn i skatter og afgifter. Ifølge Skatteministeriet betaler danskerne i gennemsnit ca. 13,1 millioner kroner i skatter og afgifter gennem livet. Det er rigtigt mange penge, og derfor skylder vi borgerne at sikre, at de penge, som de lægger i statskassen, forvaltes så godt som muligt.
Det kan der godt sættes spørgsmålstegn ved, om de gør, når vi blandt andet kan konstatere, at en stor del af stigningen i det offentlige forbrug er gået til øget bureaukrati og flere kolde hænder. Vi kan ligeledes konstatere, at der er store forskelle på produktiviteten i de danske kommuner, hvor nogle er i stand til at levere langt mere velfærd for pengene end andre sammenlignelige kommuner”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)