Nu er der ikke længe til Hjerteforeningens Landsuddeling, der samler ind til flere hjertestartere. Du kan både deltage ved at samle ind digitalt hjemme fra sofaen eller ved at gå en tur og samle ind kontantfrit.
Søndag den 30. maj er dagen, hvor danskere i by og land igen kan samle ind til opsætning af flere hjertestartere. En hjertestarter øger chancen for at overleve et hjertestop uden for hospitalet markant. Ved Landsuddelingen bliver de indsamlede midler anvendt til at sætte hjertestartere op over hele landet.
– Hver dag falder 14 mennesker om med hjertestop uden for hospitalet, og dem skal vi hjælpe bedst muligt. Her er hurtig hjælp afgørende for chancen for at overleve, og hjertestartere er sammen med livreddende førstehjælp fra omkringstående meget vigtige for chancen for at overleve. Tal viser, at kun 16 procent overlever et hjertestop uden for hospitalet, hvis ingen træder til, før ambulancen kommer, siger Hjerteforeningens adm. direktør Anne Kaltoft og fortsætter:
– Men får du hjælp med en hjertestarter og livreddende førstehjælp inden for 3-5 minutter, stiger chancen for at overleve til 50-70 procent. Vi kan altså ved en fælles indsats hjælpe dem, der bliver ramt af hjertestop, og derfor håber jeg, at mange vil støtte op om Landsuddelingen. For vi glæder os til at dele hjertestartere ud – sammen med danskerne, slutter Anne Kaltoft.
Samler ind for at dele ud
De penge, der samles ind ved Hjerteforeningens Landsuddeling den 30. maj, går til at sætte døgntilgængelige hjertestartere op i hele landet. Deltager du i Landsuddelingen, er du altså med til at støtte opsætning af hjertestartere, så lokalsamfund i hele landet bliver endnu mere trygge.
Ved Landsuddelingen kan du gå med som indsamler både på en fysisk rute eller ved at samle ind digitalt.
Saml ind fysisk
En fysisk indsamlingsrute er en traditionel rute, hvor du stemmer dørklokker på indsamlingsdagen den 30. maj. En fysisk indsamlingsrute gennemføres på indsamlingsdagen og tager ca. 2-3 timer at gennemføre.
Saml ind digitalt
Har du mere lyst til at samle ind digitalt, kan det også lade sig gøre at gøre. En digital rute er et alternativ eller supplement til at gå en traditionel, fysisk indsamlingsrute. Du kan ”gå” en digital rute ved at oprette en online indsamling, som du opfordrer dit netværk til at donere til via MobilePay eller betalingskort, og indsamlingen kan foregå i tiden op til den 30. maj.
Vælger du at ”gå” en digital rute, kan du stadig også gå en eller flere fysiske ruter.
I disse tider med coronavirus er digitale indsamlingsruter samtidig en god måde at deltage på, hvis du fx er i en risikogruppe eller er utryg ved at gå fra dør til dør. Digitale ruter gør de også muligt for dårligt gående at deltage, eller hvis du ikke kan deltage på selve indsamlingsdagen den 30. maj og alligevel gerne vil være med til at samle ind til en hjertestarter.
Kontantfrihed
Igen i år er Hjerteforeningens Landsuddeling kontantfri, selvom mange indsamlere samler ind via en dør-til-dør indsamling. Her bliver der samlet ind via Mobilepay, sms og bankoverførsel. Med en kontantfri indsamling sparer Hjerteforeningen mere end 500.000 kroner i omkostninger til indsamlingshjerter og håndtering af kontanter ved at have en kontantfri indsamling – penge, der i stedet kan anvendes til at sikre flere døgntilgængelige hjertestartere til danskerne.
Udover de sparede omkostninger til indsamlingshjerter gør kontantfriheden også, at Hjerteforeningens Landsuddeling bliver coronasikker, fordi der ikke udveksles mønter, og indsamlerne kan holde en god afstand.
Læs mere om Hjerteforeningens Landsuddeling og meld dig til på gådigtilenhjertestarter.dk
FAKTA OM LANDSUDDELINGEN OG HJERTESTOP
Det er tredje år, at Hjerteforeningen gennemfører en Landsuddeling, hvor der samles ind for at kunne dele hjertestartere ud.
• Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 14 personer om dagen.
• Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 16 % (2019).
• Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever 1 ud af 17.
• Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 6.
• Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 2.
• Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være helt op til 50-70 %, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter.
• De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)