Det ligner mere og mere en farce – Endnu en allieret dropper migrantpagten. Løkke rokker sig stadig ikke.

Stadigt flere af Danmarks nærmeste allierede mener, at FNs migrantpagt vil øge migrationen og får juridiske konsekvenser. Kan statsminister Lars Løkke Rasmussen have overset noget?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder stædigt fast i sin beslutning om, at Danmark skal underskrive FNs migrantpagt, Global Compact for Migration. Aftalen, der populært kaldes Marrakech 2-aftalen, har til formål at sørge for sikker, ordentlig og velreguleret migration fra den tredje verden til Vesten.

Regeringen står fast på, at aftalen ikke er juridisk bindende, og at den ikke vil føre til øget migration til Danmark.

Den fortolkning er det langt fra alle, der tror på. Er der noget, statsministeren overser?

Indtil videre har en række af Danmarks nærmeste allierede fra Nato og EU sagt fra. USA, Australien og Kroatien samt EU-landene Bulgarien, Slovakiet, Ungarn, Polen, Tjekkiet, Estland, Østrig og Italien har således meldt ud, at de ikke skriver under. Det sker med henvisning til, at de tror at Marrakech 2-aftalen vil føre til mere migration og mindre national selvbestemmelse på en række områder, herunder udlændingepolitik.

Senest har så også EU-medlemmet Letland meldt ud, at de ikke tilslutter sig aftalen. En af de lettiske modstandere af aftalen, politikeren Dagmara Beitnere-Le Galla fra partiet Nye Konservative, mener om aftalen, at “den er meget dårligt udformet og kan få enorme konsekvenser for hele verden.”

Jyllands-Posten, der tidligere på ugen lagde spalter til et kritisk interview med 24NYT for at påstå, at aftalen risikere at kriminalisere kritik af migration, viste sig kort efter at være enig med 24NYT i, at aftalen kan få konsekvenser for ytringsfriheden:

“Dele af teksten er utilsløret totalitær i sin stemmeføring. Når det hedder sig, at der skal skrides ind over for medier, der ytrer sig kritisk om migration og beslægtede emner, tror man, det er løgn. Teksten er gennemsyret af en kommissæragtig pædagogik, der vil opdrage befolkningerne til at anlægge et bestemt positivt syn på migration og bekæmpe holdninger, der går på tværs.”

Ifølge aftalen – der kan læses her – skal migranter trænes allerede i deres hjemlande til at foretage rejsen og klare sig igennem det europæiske bureaukrati. Dette kaldes i aftalen for “pre-departure orientation training” (pkt. 19e og 32b). Derudover skal der være informationskontorer på migranternes rejseruter, hvor de kan få hjælp og rådgivning til, hvordan de sikrest og lettest kan komme til Vesten (pkt. 19c). Endelig skal der være et slags “menukort” over vestlige lande, hvor migranter kan se, hvordan man lettest kommer ind, og hvor det er økonomisk mest rentabelt at flytte hen (pkt. 19a).

Når først migranter når Europa, kan det være svært for Danmark at sikre, at de ikke også når hertil. Sådan lyder bekymringen hos mange debattører på de sociale medier i hvert fald. De frygter, at EUs flygtningekvoter og vores åbne grænser betyder, at FNs migranter trods regeringens intentioner kan nå Danmark. Mange frygter også, at vores juridisk bindende forpligtigelse til at lade alle, der søger asyl, komme ind, vil betyde at flere vil komme til Danmark via FNs globale migrantprogram. 90 procent af de flygtninge, der er kommet til Danmark siden 1980 er blevet i Danmark.

Toprådgiver for den Afrikanske Union og international ekspert i migration, Mehari Taddele Maru, mener, at Marrakech 2-aftalen på sigt vil få juridiske konsekvenser for danskerne:

“Det begynder med bløde principper, men sådanne FN-initiativer medfører moralske forpligtelser, som bliver globalt normsættende for, hvordan love skal fortolkes. Strategisk vil en sådan pagt med tiden omdanne de bløde normer til bindende betemmelser,” siger han ifølge Jyllands-Posten.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)