Efteråret er den lumske tid i haven, hvor kulde og sjap erstatter solskinsvarmen. Havearbejdet slutter dog ikke her, hvis planterne skal have en chance for succes til foråret. Haveekspert guider til en sund efterårshave.
Ærgrelsen kan være stor, hvis man som haveentusiast slider hele sommeren med håbet om, at haven også ser skarp ud året efter. For ikke kun sommerindsatsen, men også efterårets nedlukning af haven er afgørende, hvis bede og planter det følgende forår igen skal bugne med et ekstravagant sortiment af flotte grøntsager og smukke planter.
For at bede, buske og planter skal klare skærene gennem det våde efterår og den lange vinterkulde med frost, så kræver det rettidig omhu. Det fortæller tidligere adjunkt indenfor fødevarevidenskab ved Aalborg Universitet og haveekspert ved havevirksomheden Land Højbede, Anne Holst:
– Hvis bede og planter ikke er forberedt på vinteren, så kan det være en kæp i hjulet for planerne om den store forårsvækst i haven. Jeg tror, at mange let kan glemme at gøre haven klar til vinteren, for selvom planterne ser færdige og visne ud i efteråret, så er de ofte ikke døde, men i gang med deres overvintringsfase. Her kan bare en lille indsats være med til at give planterne en større chance for overlevelse, som sikrer dig gode resultater igen til foråret.
Sådan klargør du haven
Det er ikke kun at plante forårsløg og beskæring af træer, som man skal huske i efteråret. Selv de planter, som ser døde ud, har stadig meget at give næste år, hvis de får en god dyne og masser af næring at tære på vinteren over. Anne Holst har arbejdet i haven hele sit liv og giver fire tips til både nye som gamle haveentusiaster.
1. Ryd op i bedene. Vintrene de seneste år har været særligt milde, og det giver gode betingelser for, at ukrudt også overvintrer. Så sørg allerede nu for at luge i bedene, så kun de rigtige planter får glæde af dine efterårsforberedelser.
2. Læg et lag af kompost. Bedene har brug for næring for at kunne stå klar til foråret. Derfor bør du sørge for at lave en god kompost, gerne af organisk køkkenaffald, som kernehuse og frugtrester, grøntsagsskræller og gamle planterester, som kan blive lagt over bedene for at sørge for en stabil og konstant næring til jorden. Det er dog også muligt at benytte sig af færdigkøbt jordforbedringsmuld, som indeholder alle de nødvendige næringsstoffer til jorden.
3. Brug blade og grene. Det handler om at sørge for at holde frosten ude fra dine højbede. Derfor bør du benytte dig af de mange blade der er faldet af træerne i efteråret. Læg et par centimeters lag oven på højbedet, så det er sikret mod at blive udsat for meget frost. Den manøvre kan let gentages efter jul, hvor temperaturen kan være svingende.
4. Tilfør ny jord til bedet løbende. Som der arbejdes i bedet, vil jorden med tiden falde sammen og svinde, men det er sjældent nødvendigt helt at skifte jorden. Husker man løbende at tilføre næring til bedet fra kompost og blade, så kan der nøjes med blot at toppe bedet op med et jævnt lag af muld ovenpå den eksisterende jord, når behovet er der.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)