DTU-forskere slår fast, at vi skal forebygge risikoen for luftbåren smitte i det offentlige rum. Eksisterende teknologi kan reducere influenzavirus – som er livsfarlig i kombination med corona – med op til 80 procent.
Kampen mod spredning af COVID-19 har hidtil bestået af tiltag, der begrænser smitte gennem væskedråber. Men det er uansvarligt ikke at anerkende, at virusset potentielt kan smitte gennem luften. Det understregede en række nordiske indeklimaforskere fra organisationen SCANVAC tidligere på året i et åbent brev adresseret til WHO og resten af verdenssamfundet.
Bag brevet var flere forskere fra DTU, som i seneste nummer af DTU Byg Analyse bidrager med yderligere forebyggelsesmetoder mod smitte nu og i fremtiden.
Vi har effektiv teknologi til rådighed
I formidlingsskriftet, der er udarbejdet af DTU professor Arsen Krikor Melikov og adresseret til rådgivende ingeniører, bygherrer og andre i den danske bygge- og anlægsbranche, gennemgår han mulighederne for forebyggelse ved hjælp af blandt andet UVGI-lys, udendørs lufttilførsel og brugen af luftrensere.
Hos virksomheden Nordic2Care er man på linje med forskerholdet. Som leverandør og serviceudbyder af luftrensere har virksomheden længe arbejdet med at nedsætte risikoen for luftbåren smitte. Jens Meldgaard Ryhl, partner i virksomheden, understreger, at det er nu, vi skal rykke ved overgangen til efterår og vinter:
– Vi går ind i en influenzasæson, og forskning har vist, at corona-dødeligheden er markant højere, hvis man både bliver smittet med influenza og corona, siger han.
Mobile luftrensere kan ifølge Jens Meldgaard Ryhl ikke garantere et fuldstændigt virusfrit indemiljø, men reducere smitterisikoen. Filtrene renser op til 99,97 procent af partikler i luften, og luftfugteren kan ved at holde luftfugtigheden mellem 45 og 55 procent reducere for eksempel influenzavirus med op til 80 procent.
Kan have afgørende effekt
Nordic2Care har oplevet mange positive sundhedseffekter ved brugerne af luftrensere.
– Vi har i mange tilfælde oplevet et klart dyk i antallet af sygdomstilfælde med almindelig influenza på de institutioner og plejecentre, som anvender luftrenserne. På en institution blev børnenes fremmøde øget med 53 procent, mens de ansattes sygedage reduceres med knapt 50 procent over halvandet år, fortæller Jens Meldgaard Ryhl.
Luftrenserne kan derfor vise sig at være et brugbart middel i at beskytte mod luftbåren smitte. De skal dog, ifølge Peter V. Nielsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet og medforfatter til det åbne brev, ikke stå alene i beskyttelsen mod vira.
– Det er naturligvis ikke en definitiv løsning. En indsats i ventilationssystemerne kan også være afgørende for at undgå opblussen af corona, samt udgøre et stærkt beredskab mod fremtidige pandemier, og vi kan derfor kun støtte, at der forskes og investeres yderligere i at forbedre ventilationsløsninger nu og på sigt, så den samlede indsats mod smitsomme sygdomme bliver så effektiv som muligt, udtaler han.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)